Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Simplex-software voor tandartspraktijken

Simplex-software doet tandartspraktijken effectiever draaien

08/11/2018 16:52 - Euritha Tjan A Way

Simplex-software doet tandartspraktijken effectiever draaien

 

PARAMARIBO - Sinds kort is er in Suriname Simplex-software beschikbaar voor tandartsen en mondhygiënisten. “Wat de regio betreft, is Suriname het eerste land waar we dit hebben gepresenteerd. Maar het systeem wordt al langer dan dertig jaar in Nederland gebruikt. Er zijn daar meer dan twaalfhonderd praktijken die gebruik maken van onze software”, zegt Susan Lam, algemeen directeur van GE Systems.

Zij heeft met haar partner Gerard San Ajong eind vorige maand tijdens de United Caribbean Business Fair dit softwareprogramma gepresenteerd en wil via deze presentatie ook het Caribisch gebied bedienen. Het bedrijf is samen met tandartsen in Suriname en de Antillen bezig het programma zodanig aan te passen dat het tegemoet komt aan de speciale wensen in de regio.

Lam: "We hebben in een jaar tijd al meer dan zes aanvragen vanuit de regio, vandaar ook dat we deze stap hebben gezet." Het bedrijf is na de presentatie bezig het product nog meer aan te passen aan de wensen van de tandartsen in Suriname. "We hebben al een valutacomponent ingebouwd. Voor Suriname euro's, Amerikaanse dollars en SRD's en voor de Antillen bijvoorbeeld in guldens."

Volgens San Ajong die primair heeft gewerkt aan het ontwerpen van de software, maakt het systeem gebruik van de technologische mogelijkheden van deze tijd. Boodschappen aan klanten, oproepen voor controle en herinneringen, worden door het programma verzonden. "Boodschappen worden via smsjes gestuurd, dus ook als mensen geen supermoderne telefoon hebben, kunnen ze wel een sms ontvangen." Het bedrijf experimenteert voor het contact met de klant met het gebruik vanWhatsAppin het softwareprogramma.

Volgens San Ajong zal door de aanschaf van de software de tandartsrekening voor de cliënt niet hoger worden. "Integendeel, vanwege het feit dat herinneringen en het boeken van afspraken digitaal afgehandeld worden, is het aantal uren waarin patiënten niet komen opdagen terug gebracht naar een minimum bij de tandartsen met wie we werken in Nederland. Dat maakt dat de praktijk efficiënter draait."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina