Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Er is veel potentie in het gebied’

‘Er is veel potentie in het gebied’

08/11/2018 08:07 - Jason Pinas

Minister Edgard Dikan (m) van Regionale Ontwikkeling bezoekt het  Boven Surinamegebied.

Minister Edgard Dikan (m) van Regionale Ontwikkeling bezoekt het Boven Surinamegebied. Foto: Jason Pinas  

ATJONI - De ontwikkeling van het Boven-Surinamegebied kan in versneld tempo gebeuren. Het ministerie van Regionale Ontwikkeling is bezig met een plan dat onder meer moet zorgen voor verhoogde productie in de landbouw- en toerismesector. Dit zegt minister Edgard Dikan aan de Ware Tijd. Hij bezoekt sinds zondag verschillende dorpen langs de Boven Suriname.

Dikan is daar voor het eerst, maar de grote potentie is hem meteen opgevallen. "De directoraten komen er regelmatig, maar ik vind het belangrijk om als minister persoonlijk te komen praten met de mensen, omdat we het samen moeten doen. Er is veel potentie in dit gebied." Hij zegt dat het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland bezig is met een pindakaasproject in Boven-Suriname.

Volgens hem is Atjoni aangewezen als centraal punt voor de productie. De dorpelingen zullen in de gelegenheid worden gesteld hun pinda's af te zetten voor verwerking in de fabriek. Er wordt nu een haalbaarheidsstudie gedaan en daarna zal tot daadwerkelijke uitvoering worden overgegaan. "We werken eraan dat we volgend jaar al de eerste aanzet kunnen doen", aldus Dikan. Het streven is in de eerste plaats om de lokale markt te voorzien en in een later stadium te exporteren.

Het project wordt gefinancierd door de Islamitische Ontwikkelingsbank. Die heeft 56 miljoen US dollar beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van het binnenland. Hiervan is zestien miljoen US dollar bestemd voor de landbouw en hieruit zal ook het pindakaasproject gefinancierd worden. De rest is bedoeld voor ontwikkelingscentra in het achterland.

De minister is ervan overtuigd dat dit project de mensen minder afhankelijk zal maken van subsidie van de centrale overheid en de politiek. Het zal vooral de werkgelegenheid en inkomsten vergroten waardoor de weerbaarheid van de dorpelingen verbeterd wordt. Er zijn met een particuliere onderneming plannen om amana-olie te produceren in Boven-Suriname. De eerste testen worden nu uitgevoerd in het dorp Guyaba. 

De bewindsman onderkent dat goede projecten vaak blijven liggen door gebrek aan geld. Hij vindt het daarom ook belangrijk dat particulieren en vooral Saramaccaners in het buitenland een bijdrage leveren aan de financiële ontwikkeling van Boven-Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina