Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Divali praaloptocht beeldt eenheid uit

Divali praaloptocht Paramaribo noord beeldt eenheid uit

07/11/2018 07:30 - Audry Wajwakana

Divali praaloptocht Paramaribo noord beeldt eenheid uit

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Op diverse plaatsen in het land zijn er aan de vooravond van de Divali-viering praaloptochten gehouden. In Paramaribo-noord heeft de Shri Sanatan Dharma Paramaribo noord (SSDP) te Blauwgrond met de naburige Satyanarayan Clevia Mandir voor de tweede keer de handen ineen geslagen om de praaloptocht en een culturele avond te houden. “Samen zijn we sterk” is het motto van Ramnarain Soeknandan, de nieuwe voorzitter van SSDP.

Op het terrein van de SSDP heerst een feestelijke sfeer, waarbij nagenoeg alle voertuigen met lichtjes zijn versierd. Ook een vrachtwagen met een oplegger waarop een tent is opgezet en uit een grote speakerbox klinken liederen die de godin Laskshmi Mata eren. Een mooi opgemaakt meisje van ongeveer zeven jaar met een goudkleurige kroon op haar hoofd, wordt na de eerbiedige groet (árti, zegening met licht…red.) door een oudere vrouw, op het dak van een met lichtjes versierde pick-up in een 'lotusbloem' geplaatst.

Het sein dat de divali optocht kan beginnen en hiermee de divali viering wordt ingeluid. Het meisje is de personificatie van Lakshmi Mata, de hindu godin die welzijn en welvaart brengt. De vrachtwagen met geluidversterking gaat de stoet voor en gelijk erachter de auto waarin Laksmi wordt vervoerd. "Vroeger ging 'Lakshmi' voor, maar dan misten omstanders haar dus hebben we dit jaar gekozen dat de vrachtwagen haar voor gaat", legt Soeknandan uit.

In zijn divali boodschap heeft de SSDP-voorzitter als invalshoek het milieu en een gezonde leefstijl. Divali wordt in de hindu gemeenschap symbolisch vertaald als de overwinning van het goede op het kwade, overwinning van het licht over de duisternis. "Divali bekijk ik dit jaar vanuit het rein zijn. Als je rein en schoon van binnen bent, hou je ook rekening met het milieu. Het vervuilen van het milieu zie ik als het kwade dat we moeten overwinnen", benadrukt de SSDP-voorzitter.

Zelf geeft hij aan dat ook bij de bijeenkomsten in de mandir het gebruik van cups en plastiekzakjes uit te bannen en te gaan voor duurzame milieuvriendelijke producten. Omdat uit diverse onderzoeken blijkt dat de hindoestaanse gemeenschap onder de diabetes risicogroep valt wil hij ook bewustwording voor gezonde voeding. "Minder suiker in de persad en als we persad geven niet meer in plastiekzakken, maar in papieren zakken", benadrukt hij.

Bij terugkeer van de optocht werden de gasten verwelkomt met lekkere hapjes en dranken. Na de officiele toespraak van de SSDP-voorzitter werd het cultureel programma voortgezet met dans, voordrachten en zang. Het geheel werd afgesloten met een vuurwerkshow waarna men elkaar Subh Divali heeft gewenst.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina