Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aboikoni: 'Neem ontwikkeling in eigen hand'

'Saramaccaners moeten ontwikkeling in eigen hand nemen'

05/11/2018 08:08 - Jason Pinas

Granman Albert Aboikoni (m) is niet van plan de hand op te houden bij de overheid.

Granman Albert Aboikoni (m) is niet van plan de hand op te houden bij de overheid. Foto: Jason Pinas  

ASIDONHOPO - Indien de Saramaccaanse gemeenschap haar ontwikkeling niet zelf ter hand neemt, zal die nooit van de grond komen. Dit drukte granman Albert Aboikoni zijn stamgenoten zaterdag op het hart tijdens de tweede dag van de 'lio kuutu' te Asidonhopo.

Het grootopperhoofd vindt dat de Saramaccaners hun eigen noden kennen. Hij is er heilig van overtuigd dat alleen de stam zichzelf kan losrukken uit de huidige, achtergestelde positie.  Aboikoni wees op de vele mogelijkheden die Saramaccaners hebben om dat doel te bereiken. Zaken zoals toerisme en landbouw moeten volgens hem aanpakt en uitgebuit worden. "Laten we beginnen met zaken die we nu al onder de knie hebben. We hoeven niet ver te zoeken, we zijn sterk in het produceren van voedsel", verklaarde hij.

Het grootopperhoofd liet duidelijk weten dat hij niet van plan is geld te vragen aan de overheid om zaken gedaan te krijgen. "We zijn een gerespecteerde stam en hebben te veel kwaliteit in huis om steeds weer de hand op te houden. We hoeven niemand te vragen om dingen voor ons te doen." De granman stelde dat vooral de vrouwen heel belangrijk zijn in het ontwikkelingsproces van de Saramaccaners. "Wanneer we praten over onze ontwikkeling, dan moeten we dat doen via de vrouwen en niet via mannen, want die dragen slechts 25 procent bij. Als we ontwikkeling willen brengen via onze mannen gaat het niet lukken."

De granman wil samen met zijn stam binnen enkele maanden een speciaal fonds oprichten voor de financiering van de belangrijkste zaken die moeten worden gerealiseerd. Daarnaast wil hij coöperaties oprichten op verschillende gebieden, waaronder de landbouw. Hij wees erop dat deze bundelingen de positie van de Saramaccaners zullen versterken. In een ontwikkelingsplan, dat zondag aan vicepresident Ashwin Adhin werd overhandigd, zijn pijnpunten opgenomen zoals gebrek aan goed onderwijs, schoon drinkwater, goede gezondheidszorg en erkenning van de grondenrechten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina