Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Anti-groepen Aboikoni niet naar ‘liba krutu’

Anti-groepen Aboikoni niet naar ‘liba krutu’

02/11/2018 17:53 - Gilliamo Orban

Granman Aboikoni werd feestelijk onthaald te Pokigron. Foto: dWT

Granman Aboikoni werd feestelijk onthaald te Pokigron. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Hoewel de Twaalf Saamaka-lo en de groep die Naze Amina erkent als granman, zijn uitgenodigd voor de liba krutu te Asindohopo voor dit weekend, gaan ze er niet naartoe. Grootopperhoofd Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners wil zich verzoenen met de groepen om een einde brengen aan de al jaren slepende kwestie.

"We hebben pas woensdag een uitnodiging gekregen en het is kort dag. We kunnen nu niet bij elkaar komen om een delegatie te sturen", zegt Stefanus Poeketi, woordvoerder van de Twaalf Saamaka-lo. De groep, die Frans Banai heeft aangewezen als granman, schijnt wel bereid te zijn tot verzoening. "Het zou goed zijn als Aboikoni eerst een kleine krutu had gehouden met de groepen om vrede te sluiten en daarna de liba krutu te houden", zegt Poeketi. Volgens hem is het Boven-Surinamegebied nog steeds verdeeld en de mensen hangen drie verschillende granmans aan.

Erney Landveld van de groep die Naze Amina ondersteunt als grootopperhoofd, blijkt niet open te staan om te verzoenen. Hij blijft erbij dat Amina de erkende granman is. Amina is in oktober groots verwelkomd tijdens de liba krutu van marronstammen te Drietabbetje en de stammen zullen niet samenwerken met Aboikoni. "We erkennen hem niet en gaan daarom niet naar zijn liba krutu."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina