Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Dit is echt een schande’

‘Dit is echt een schande’

01/11/2018 11:08 - Gilliamo Orban

Gepensioneerden blijven smeken om financiële uitkeringen en hebben een motie overhandigd aan de directeur van het Kabinet van de president.

Gepensioneerden blijven smeken om financiële uitkeringen en hebben een motie overhandigd aan de directeur van het Kabinet van de president. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Ik ben hier gekomen om te laten zien dat we voor onze rechten opkomen. Het is een schande, dat wij, die hard hebben gewerkt voor het land nu in de felle zon moeten staan smeken om het geld waarop we wettelijk recht hebben.” Dat zegt Louise Thurnim (72) die veertig jaren heeft gewerkt in het onderwijs. Zij is één van de gepensioneerden die in aanmerking komen voor de verhoging die leerkrachten sinds april 2017 ontvangen.

"Strey de fu strey, heri libi te na dede. Dat moet niet zo zijn, dat je tot de dood moet vechten voor wat je toebehoort", zegt de strijdlustige senior. Samen met enkele honderden lotgenoten trok ze woensdag naar het Kabinet van de president, waarvoor dertien bussen zijn ingezet. Voorafgaand was er een algemene ledenvergadering van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) in het KOB-gebouw aan de Burenstraat. Daar is een motie aangenomen die ze aan president Desi Bouterse hadden willen overhandigen.

Die is echter door zijn directeur, Eugène van der San, in ontvangst genomen. Daarin eisen de gepensioneerden de verhoging die de actief dienende ambtenaren hebben gekregen. De onderwijzers krijgen vanaf april 2017 ongeveer honderd procent salarisverhoging en aan ambtenaren en met hen gelijkgestelden is ingaande september dit jaar 25 procent loonsverhoging gegeven. In het Staatsbesluit over de welvaartvaste pensioenen staat dat wanneer de actief dienende ambtenaren een salarisverhoging krijgen, ook de gepensioneerden die moeten ontvangen. Ook eisen de ex-ambtenaren de koopkrachtversterking van SRD 500 die ze met terugwerkende kracht zouden ontvangen.

Daarnaast zijn de oud-landsdienaren misnoegd dat de regering niet communiceert met de BBGO, ondanks brieven die het bestuur over onder ander hun financiële uitkeringen heeft gericht aan ondermeer vicepresident Ashwin Adhin. "Dit is gewoon verschrikkelijk. We krijgen totaal geen reactie van de regering en de gepensioneerden zijn hierover erg ontevreden." Dat zei BBGO-voorzitter Renate Wouden woensdag tegen de Ware Tijd kort nadat zij de vergadering had verdaagd voor onbepaalde tijd, omdat besloten was massaal naar de president te gaan.

Wouden hield Van der San eerst voor dat gepensioneerden heel ontevreden zijn omdat het Staatbesluit over de welvaartvastheid van het pensioenen niet wordt nageleefd. Kort nadat ze was begonnen om de motie voor te lezen, werd ze in de rede gevallen door Van der San. Hij vindt de inhoud duidelijk. "Ik ben ook een gepensioneerde en heb de wettelijke regelingen gevolgd die duidelijk zijn. Ik vind het geweldig sportief dat u zolang heeft gewacht", zei hij tegen Wouden. 

Van der San zei verder dat hij zich sterk zal maken om het probleem binnen een maand op te lossen. "Als dan de zaak niet wordt uitgevoerd, hoeft u me als directeur van het kabinet niet meer te zien, want dan bedank ik. U hoeft verder uw tijd niet te verliezen. Ik zal er achter aan gaan, want het gaat om een wettelijke regeling", reageerde Van der San geïrriteerd. Hij werd vanwege zijn belofte voor snelle afhandeling van zaken toegejuicht door de gepensioneerden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina