Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Douanebond dicht bij contract voor woningbouw

Douanebond dicht bij contract voor woningbouw

29/10/2018 06:08 - Jason Pinas

De informatiesessie voor de leden van de douanebond was druk bezocht.

De informatiesessie voor de leden van de douanebond was druk bezocht. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - Het woningbouwproject van de douanebond lijkt na een heel lange periode, nu echt van de grond te komen. Het bestuur onder leiding van Joyce de Vlugt is dicht bij een contract met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Hoewel er nog geen concrete overeenkomst is, heeft de bond zaterdag in het Lalla Rookh-gebouw alvast een informatiesessie gehouden voor de leden.

Het Fonds Woningbouw Lagere Inkomensgroepen (FWLI) van de SPSB, heeft bij die gelegenheid verschillende modellen gepresenteerd aan de douaniers. "We zijn nog niet zover. Er moet nog worden onderhandeld, maar we zijn wel bezig te werken aan het contract zodat de leden in aanmerking kunnen komen voor een betaalbare woning" , zegt de Vlugt hoopvol tegen de krant. De bondsvoorzitter zegt dat de douane nu al beschikt over tien hectare grond te Concordia, langs de Martin Luther Kingweg.

Echter, het kost het te veel geld om het terrein te ontbossen en verkavelen. Meerdere pogingen van verschillende besturen, waaronder ook het eerste van De Vlugt, zijn mislukt. Ze benadrukt dat ruim 600.000 US dollar (SRD 4.5 miljoen) nodig is om dat terrein bouwrijp te maken, omdat dat gebied heel laag ligt. De laatste keer dat het terrein is ontbost, is er ongeveer 30.000 US dollar uitgegeven. "U begrijpt dat de bond nu niet zoveel geld heeft, dus we hebben onderhandeld over een eventuele ruil met andere percelen."

Die kavels zullen wel verspreid zijn over verschillende gebieden waar de woningbouwprojecten van het FWLI lopen. Melissa Preghter van het FWLI, zegt dat het om vier modellen tweekamer- en vier modellen driekamerwoningen gaat. "De mensen zijn echt geïnteresseerd. Vooral de driekamerwoning trekt ze aan", weet Preghter.

De prijs per woning varieert tussen de SRD 150.000 en SRD 200.000. De aflossing is na het tonen van de loonslip meteen berekend voor de douaneambtenaren. De rente is 7 procent terwijl de looptijd twintig jaar is. De douaneambtenaren zijn blij en enthousiast over dit project. Echter, ze hebben nogal wat moeite met het bedrag dat maandelijks moet worden afgelost.

Het ligt volgens de voorlopige berekeningen tussen de SRD 1200 en SRD 1500. "A moni furu, ef' mi teki wan oso, ga ik niet uitkomen", klaagt een douanier tegen een groep collega's, die knikken omdat ze het met hem eens zijn. Priscilla Blomhof en Oniethia Patrick denken er anders over. Blomhof: "Ik stel het op prijs dat de bond dit heeft kunnen bewerkstelligen. Vooral voor de jongeren in de dienst. Mijn voorkeur gaat uit naar Commewijne en ik ga echt ervoor."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina