Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boeren worden nu verplicht tot onderhoud

Waterschapsbesturen kunnen boeren nu verplichten tot onderhoud

23/10/2018 05:04 - Beta Debidien

Chaitram Adhin van waterschap Uitbreiding Groot Henarpolder II (links) wilde weten wie verantwoordelijk zal zijn voor de onderhoud van de hoofdaanvoer en de afvoerleidingen.

Chaitram Adhin van waterschap Uitbreiding Groot Henarpolder II (links) wilde weten wie verantwoordelijk zal zijn voor de onderhoud van de hoofdaanvoer en de afvoerleidingen. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Waterschapsbesturen in Nickerie hebben sinds een maand de mogelijkheid rijstboeren te verplichten te voldoen aan hun onderhoudsplicht in hun eigen waterschapsgebied. Er is op 18 september namelijk een keur, ofwel een systeem van regels, ingevoerd. Guido van der Kooye, voorzitter van de Begeleidingscommissie waterschappen zegt dat deze ‘instituten’controle kunnen uitvoeren op het onderhoud. Boeren die zich niet aan de verplichting houden, zullen worden aangeschreven.

Door aan de onderhoudsplicht te voldoen werken ze mee aan schone irrigatieleidingen waarmee de efficiëntie van het watergebruik wordt verhoogd. Van der Kooye heeft vrijdag in een informatiebijeenkomst in het Burger Informatie Centrum in Nieuw-Nickerie de besturen gevraagd tenminste twee keer per jaar te vergaderen met de boeren. Elk jaar moet er een jaarplan worden gepresenteerd en verantwoording worden afgelegd over de voorgaande periode. De commissie is bereid om besturen die problemen hebben, bij te staan.

De waterschapsbesturen hebben op de overgadering gezegd geen middelen te hebben om te beginnen met de werkzaamheden. "Wij moeten dat probleem heel binnenkort gaan oplossen" zegt Van der Kooye. Hij stelt dat de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank financiering zal worden gevraagd, zodat alle waterschappen een eigen kantoor zullen hebben om regelmatig boeren te ontvangen.

Chaitram Adhin, voorzitter van het Waterschap Uitbreiding Groot Henarpolder II is blij met de informatie en instructies van de begeleidingscommissie. Hij vindt het belangrijk dat de besturen aangespoord zijn regelmatig te vergaderen om zaken in hun gebieden te kunnen realiseren.

Sanjai Jairam, voorzitter van het Waterschap Sawmillkreekpolder zegt dat zijn bestuur nu al frequent vergadert. "We zien dat zaken aangepakt moeten worden en op grond daarvan werken wij met de keur. We passen die al toe." Zijn bestuur heeft al een begroting gemaakt en opgestuurd naar de begeleidingscommissie. "Het gaat om bedragen die de belanghebbenden in zijn waterschapsgebied moeten betalen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina