Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Ornamibo

COLUMN: Ornamibo

22/10/2018 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Ornamibo

Giwani Zeggen  

Applaus voor de brandweer. Zaterdagmiddag werd bij Ornamibo het sein ‘brandmeester’ gegeven. Je zal er maar in de buurt wonen, zoals mijn kapper. De voorbije anderhalve week was een reuze kwelling. Kinderen die zichzelf in huis in een aircokamer moesten ‘opsluiten’ om te ontkomen aan de rook, en wie weet, vermengt met giftige gassen. Een dochter in de mulo-examenklas die een week lang niet naar school kon. Waar waren bovendien de bezorgde ouders en studentenorganisaties om de regering op de vingers te tikken? Of telt het alleen wanneer onderwijsgevenden menen op te komen voor hun rechten?

Via brandweerlieden die actief zijn op Facebook heb ik een beetje meegekregen wat ze daar hebben moeten doorstaan. Het is voor hen te hopen dat ze de juiste bescherming bij zich hadden tijdens het werken. Het zal je maar overkomen dat je over een paar jaar opeens uit het niets last hebt van je luchtwegen. Of nog veel erger, dat er in de omgeving een hoop kindjes worden geboren met een afwijking. Petje af in ieder geval voor de mannen en vrouwen die keihard hebben gewerkt om de omwonenden te verlossen van de rook en de stank.

En dan kan ik mijn pet direct weer opdoen. Want verder verdient geen enkele instantie wat voor pluim dan ook. Vooral de regering heeft weer eens haar onkunde getoond. Erger nog, van gecoördineerd beleid is er geen sprake. Een aantal van de ministers zijn ongetwijfeld heel aardige personen, maar ik heb me groen en geel geërgerd aan vooral de communicatie vanuit het beleid. Iedereen zegt maar iets. Zoals een woordvoerder van Openbare Werken die twee jaar geleden al, bij een vorig protest van de omwonenden, met een wazig verhaal kwam over aannemers die in de rij stonden om olie te maken van ons vuil.

En dat was twee jaar geleden. De omwonenden zijn destijds dus gewoon voorgelogen door een vertegenwoordiger van deze regering. Kijk, dat je afval op verschillende manieren kunt verwerken en kunt gebruiken, weet ik ook wel. Maar beloof het niet, als je twee jaar later niet eens één stap in die richting hebt gezet. Met terugwerkende kracht geef ik de buurtbewoners groot gelijk dat ze toen, terwijl de goede man bezig was zijn sprookjes te vertellen, massaal zijn weggelopen. Politici moeten ermee ophouden te doen alsof wij dom zijn. Dat geldt overigens ook voor Chandrikapersad Santokhi en zijn belofte dat hij bij verkiezingswinst Suriname binnen tweehonderd dagen uit de crisis haalt.

Terug naar de situatie bij Ornamibo. Eerst kwam minister Antoine Elias van Volksgezondheid met de 'geruststellende' verklaring dat er geen sprake is van een rampsituatie. Ze zouden Elias vijf minuten in een ruimte moeten opsluiten en die vervolgens volpompen met de rook van Ornamibo. Misschien dat hij dan zou begrijpen in welke situatie Surinamers langer dan een week hebben geleefd. Elias werd bovendien nog geen 48 uur later tegengesproken op een persconferentie van de vicepresident. Daar werd wel gesproken over een ramp.  

Diezelfde vicepresident zei op die persconferentie overigens dat er al twintig jaren plannen klaarliggen om het probleem bij Ornamibo op te lossen, alleen gebeurt er niks. Een dag later zei de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie dan weer dat hij moe wordt van mensen die langs de kantlijn staan en oplossingen aandragen. Oplossingsmodellen die al lang zijn voorbereid en ook al in uitvoering zijn, volgens de bewindsman. In ieder geval wordt Ornamibo niet gesloten. Het is nu wachten om te kijken of, net zoals twee jaar geleden, het wederom loze beloften zijn.

Wel pijnlijk komisch. Zelfs van een grote hoop vuil, weet deze regering een nog grotere puinhoop te maken. Tja, dan verbaast het me niet als veel kleinere hoopjes vuil en andere problemen die met vuil niks te maken hebben, blijven liggen. Wat dat betreft hadden de creatieve geesten bij de NDP iets creatiever mogen zijn bij het bedenken van een verkiezingsslogan. Want als de kabinetten onder leiding van Bouterse en de NDP één ding duidelijk hebben gemaakt, dan is het: They CAN'T do the job!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina