Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Driedaagse liba krutu was succesvol

Driedaagse liba krutu was succesvol

20/10/2018 12:00 - Jason Pinas

De liba krutu te Drietabiki was drukbezocht. De organisatie blikt terug op een succesvolle bijeenkomst.

De liba krutu te Drietabiki was drukbezocht. De organisatie blikt terug op een succesvolle bijeenkomst. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De driedaagse liba krutu die in verband met de Dag der Marrons is gehouden te Drietabiki, was meer dan een succes. Zo maakte de Commissie Viering 10 oktober 2018, die belast was met de organisatie, vrijdag bekend op een persconferentie. “De mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep en er waren geen calamiteiten. Iedereen heeft zich netjes gedragen”, zegt commissievoorzitter Leo Brunswijk. Volgens hem is hiermee de aanzet gegeven om de eenheid onder de marrons te vergroten.

Anders dan door sommigen werd gesteld, had de krutu geen politiek karakter. De diverse politieke toppers die aanwezig waren hadden volgens de commissie geen invloed op de vergadering. "Niemand was uitgesloten, dus ook de politici niet. Zij hebben niet geparticipeerd namens hun politieke partij, maar als lid van de marrongemeenschap", zegt een commissielid tegen de redactie. Het belangrijkste dat is voortgevloeid uit de driedaagse bijeenkomst is het 'Drietabiki Akkoord.' In dit document zijn achttien punten opgenomen die noodzakelijk zijn voor de verdere ontwikkeling van het binnenland.

"Het is een vrij serieus document en wij als marrons gaan de regering ertoe dwingen om de aandachtspunten uit te voeren", aldus Brunswijk. Hoofdkapitein John Lesina, stoort zich niet aan eerdere uitspraken van president Desi Bouterse. Het staatshoofd was niet blij met de wijze waarop Naze Amina, tegenhanger van granman Albert Aboikoni, is ontvangen op de krutu. Bouterse noemde de aanwezigen 'lawaaischoppers", waaraan hij geen boodschap heeft.

Lesina ligt echter niet wakker van die uitspraken. Hij meent dat de president een slip op de tong heeft gemaakt. "Het traditionele gezag bestaat al eeuwen. Een president is er slechts voor vijf jaar, als je geluk hebt en de verkiezing wint kan je weer gekozen worden. Dus als traditioneel gezag hechten wij niet zoveel waarde aan wat de president heeft gezegd", aldus Lesina.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina