Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Lio kuutu' Asidonhopo verschoven

'Lio kuutu' Asidonhopo verschoven

19/10/2018 20:07 - Merredith Bruce

Granman Albert Aboikoni

Granman Albert Aboikoni Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De 'Lio kuutu' die granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners van 25 tot en met 28 oktober zou houden in zijn residentie te Asidonhopo, is met een week verschoven. De bijeenkomst staat nu gepland voor 2 november tot en met 4 november. De vertrekdag is 1 november. Martin Pansa die medebelast is met de organisatie zegt aan de redactie dat de verschuiving met overmacht te maken heeft.

Die overmachtsituatie komt onder meer door de beëdiging van Humphrey Jeroe en Frederik Finisie dit weekend tot respectievelijk districtscommissaris van het resort Boven-Suriname en Brokopondo. Zij zijn als dc medebelast met de voorbereidingen rondom de traditionele bijeenkomst en moeten volgens Pansa de ruimte krijgen om zaken die gepaard gaan met het dc-schap in orde te maken. Daarnaast moeten er nog wat logistieke zaken rondom de krutu geregeld worden.

Op de 'lio kuutu' zal gesproken worden over de ontwikkeling van de Saramaccaanse gemeenschap. Het grootopperhoofd komt bijeen met traditionele gezagsdragers, vertegenwoordigers van functionele groepen en organisaties en andere genodigden om te praten over hoe er een Saamaka-economie gecreëerd kan worden die kan bijdragen aan de landelijke ontwikkeling.

Het stamhoofd voert voorafgaand aan de bijeenkomst gesprekken met vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling, bedrijven, ngo's en internationale organisaties. Iwan Adjako, woordvoerder van de granman, liet eerder weten dat de kosten voor de bijeenkomst geraamd zijn op ongeveer SRD 500.000. Er zijn verzoeken gericht naar de regering en organisaties om hierin te ondersteunen. Er worden ruim 1500 personen verwacht op de bijeenkomst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina