Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Olie- en gasconferentie voor maatschappelijk debat

Olie- en gasconferentie bijdrage aan maatschappelijke discussie

18/10/2018 16:37 - Gerold Rozenblad

Olie- en gasconferentie bijdrage aan maatschappelijke discussie

Foto: OBTN  

PARAMARIBO - De conferentie over de olie- en gasindustrie die op 26 oktober wordt gehouden, moet gezien worden als een bescheiden bijdrage aan de maatschappelijke discussie over de voorbereiding op een olievondst en hoe daarna te handelen. Dat zegt Harvey Bijnaar, één van de medeoprichters van ‘One Basin, Three Nations’, de organisator van de conferentie.

De bescheidenheid ligt onder meer aan het aantal deelnemende bedrijven dat ongeveer twintig bedraagt. "Het is in feite een pilot voor een grotere opzet volgend jaar." De conferentie is ingericht voor ongeveer honderd personen, onder wie vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, beleidsmakers en buitenlandse vertegenwoordigers.

Bijnaar beseft dat met een eendaagse conferentie niet alles diepgaand kan worden besproken, maar geeft aan dat het een high level-ontmoeting zal zijn, waarbij toch op verschillende aspecten zal worden ingegaan. Niet alleen wat bedrijven moeten doen om mee te kunnen profiteren, maar ook wat het beleid zou moeten doen met de inkomsten.

Vertegenwoordigers van Canadese deelstaten zullen aangeven wat olievondsten hebben betekend en op welke manier zij zich hebben getransformeerd om hiermee om te kunnen gaan. Op de conferentie zullen ook vertegenwoordigers zijn van bedrijven die nu voor de Surinaamse kust aan exploratie doen, zoals Kosmos Energy, Tullow Oil en Apache Corporation.

Bijnaar geeft aan dat hij het initiatief ingang wil doen vinden in zowel Suriname, Guyana als Frans-Guyana, vandaar de naam 'One Basin, Three Nations'. In een later stadium wil hij ook in Guyana dergelijke conferenties organiseren. Hij meent dat de drie landen éénduidige standaarden zouden kunnen formuleren, wat het soepeler maakt voor bedrijven om in alle drie landen te kunnen kwalificeren voor het aanbieden van diensten in de aardoliesector.

Bijnaar gelooft erin dat Surinaamse bedrijven, ook al zouden zij niet kunnen voldoen aan de gestelde eisen, wel kunnen partneren met buitenlandse organisaties om op die manier toch hun voordeel te kunnen halen. De initiatiefnemer bepleit dat de discussie over de oliesector een belangrijke is en ziet het initiatief van zijn organisatie niet als zaligmakend. "Maar wel als bijdrage aan discussies die maatschappelijk gevoerd moeten worden. Meerdere actoren zouden dit moeten doen. Het gaat om bewustwording."

Hij geeft aan dat de discussie moet aanzwellen. Ook zijn organisatie wil groeien en streeft ernaar om jaarlijks, maar dan groter van opzet én met de buurlanden erbij, een dergelijke conferentie te organiseren. Volgende week is de Guyanese ambassadeur van de partij, maar nog geen Guyanese bedrijven. Iets dat in de toekomst wel het geval zou moeten zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina