Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Tegelijk kapiteinschap en dc-functie conflicterend’

‘Tegelijk kapiteinschap en dc-functie conflicterend’

12/10/2018 17:04 - Merredith Bruce

Yvonne Pinas (m) kon haar tranen niet bedwingen nadat de Granman der Saramaccaners haar tot kapitein had benoemd.

Yvonne Pinas (m) kon haar tranen niet bedwingen nadat de Granman der Saramaccaners haar tot kapitein had benoemd. Foto: Merredith Bruce  

PARAMARIBO - Hoewel er geen wettelijke regeling is die dit verbiedt, zou het in het kader van behoorlijk bestuur niet raadzaam zijn om de functie van districtscommissaris (dc) tegelijk te vervullen met die van kapitein. Zo stelt ex-minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling desgevraagd tegenover de krant. Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners heeft districtscommissaris Yvonne Pinas onlangs benoemd tot kapitein van het dorp Klaaskreek.

Ze is daarmee de eerste vrouw in het dorp met deze functie. De burgermoeder kreeg van het stamhoofd de benoeming als blijk van waardering voor de wijze waarop ze zich vanuit verschillende hoedanigheden heeft ingezet voor land en volk. Pinas, die dc is van Boven-Saramacca en daarnaast ook waarneemt in het Boven-Surinamegebied, is van huis uit leerkracht. Ze heeft veertien jaar gefungeerd als parlementariër en werd daarna beëdigd als burgermoeder van Brokopondo.

Een soortgelijke situatie heeft zich in 2013 voorgedaan toen Ifna Vrede, toenmalige directeur bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, door granman Belfon Aboikoni benoemd werd tot kapitein. Omdat de voordracht al lang voordat zij directeur op het ministerie werd was gedaan, gaf Betterson die toen minister was, haar het advies om de traditionele functie slechts ceremonieel te bekleden. Hij had niet graag dat ze beide functies tegelijk moest invullen. Die mening is hij ook in het geval van Pinas toegedaan.

De ex-minister legt uit dat zowel de dc-functie als die van kapitein bestuurlijk is. "Ze hebben beiden als doel een bepaalde gemeenschap te dienen. De één vanuit het staatsbestuur en de ander vanuit het traditioneel bestuur." Hij wijst er op dat er in geen van beide functies enige schijn van partijdigheid te merken mag zijn. Dat, stelt hij, zal echter moeilijk zijn als de functies worden gecombineerd. "Je zult al gauw horen dat een bepaald dorp wordt bevoorrecht."

Pinas denkt zelf niet dat het moeilijk zal zijn om beide functies tegelijk te bekleden. "Wanneer er een regeringsdelegatie op bezoek komt in het dorp, zal ik mij onmogelijk voordoen als kapitein", geeft ze als voorbeeld. Ze werpt op dat er meerdere personen zijn die het kapiteinschap met een ambtelijke functie combineren en met succes. Betterson ziet graag dat er een wettelijke regeling komt, om hierin structuur te brengen. "Het gaat niet eens om mijn mening. Het heeft te maken met onafhankelijk en behoorlijk bestuur."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina