Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zelfonderzoek borstkanker stimuleren

Zelfonderzoek borstkanker stimuleren

11/10/2018 00:04 - Amanda Palis

Op de opendag van het Mammacentrum worden vrouwen aangespoord tot zelfonderzoek.

Op de opendag van het Mammacentrum worden vrouwen aangespoord tot zelfonderzoek. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Mensen lopen nog met een heleboel vragen over borstkanker en daarin willen wij voorzien met zo een open dag. Deze keer hebben wij best een toeloop. Mensen komen vooral kijken wat een mammografisch of echografisch onderzoek inhoudt.” Dit zegt radioloog Nicole Fernandes van het Mammacentrum, dat is ondergebracht bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar dinsdag de tweede open dag is gehouden in het kader van de jaarlijkse borstkankermaand. De laatste open dag is op 16 oktober.

Volgens Fernandes laten steeds meer mensen zich onderzoeken. Borstkanker is mondiaal één van de meest gediagnosticeerde kankersoorten. "Wereldwijd hebben vrouwen in hun reproductieve jaren, ongeveer 13 procent kans om borstkanker te ontwikkelen. Daarom sporen we ze aan om zelfcontrole te doen."

Of er een toename is van mensen met borstkanker weet ze niet. "We merken wel dat meer mensen komen voor een mammogram of echografie, maar of borstkanker werkelijk toeneemt weten we niet zeker." Dit komt omdat in het Mammacentrum slechts de eerste stap wordt gezet om te kijken of iemand daadwerkelijk borstkanker heeft.

Het mammogram of de echo zorgt voor beeldvorming, legt Fernandes uit. "Met de foto's kan de radioloog aangeven dat er vermoedelijk kankervorming is, maar het is de patholoog die vaststelt of het zo is of niet." Omdat het zo een lang proces is, worden mensen aangespoord tot zelfonderzoek.

"Niet alle knobbels zijn natuurlijk kwaadaardig, maar hoe eerder je het ontdekt hoe beter de overlevingskans." Het Mammacentrum zal ook voorlichtingssessies houden in de districten Saramacca en Coronie. "Dankzij de Lions en buurt­organisaties van Saramacca kunnen wij voorlichting geven, want ook daar moeten mensen weten over borstkanker", zegt Fernandes.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen