Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Male transsexworkers and the female don’t match

'You can't put the male transsexworkers with the female together'

11/10/2018 21:49 - Naomi Hoever

Tania Kambel-Codrington (r), voorzitter van Chances for Life.

Tania Kambel-Codrington (r), voorzitter van Chances for Life. Foto: collectie Chances for Life  

PARAMARIBO - Commerciële straatsekswerkers aangesloten bij de organisatie Chances for Life willen onder geen beding ondergebracht worden in één tippelzone. “Wij zullen geen klanten meer krijgen en zullen inkomsten derven. Laat de overheid onze huidige werkplekken upgraden”, zegt transgender Kelly Andrews. Een andere vult aan dat zij niet tot werken zullen komen omdat klanten uit privacyoverwegingen zullen wegblijven.

Ook wijzen ze erop dat het instellen van een tippelzone kan maken dat het toepassen van geweld bij sekswerkers toeneemt. Vooral omdat zij vaker onder invloed van drugs verkeren om de 'werkdruk' aan te kunnen. "Drugs makes me wine faster and make my money faster", zegt de vrouwelijke sekswerker Angela. De groep vreest dat de seksindustrie met deze maatregel ineen zal storten in plaats dat zij gaat bloeien. Voorts willen sekswerkers niet uit de binnenstad.

Ze zeggen dat onder andere toeristen weten waar ze te vinden zijn. Ook mannen met topfuncties, onder wie advocaten, doktoren en politieagenten, zullen wegblijven omdat ze niet gezien willen worden in een tippelzone. Hoewel ze allemaal hetzelfde werk doen, is het werkveld verdeeld in plekken voor Guyanezen, Dominicanen, Brazilianen, Venezolanen en Surinamers. Ook is er een verdeling in homo's, transgenders en vrouwelijke prostituees. Er is binnen deze groepen weer een onderverdeling in 'high class sexworker' en 'lower class sexworker' of zij die gratis seksdiensten leveren.

Allemaal zijn voorstander van de ordening en tonen zich bereid belasting te betalen, maar verwerpen het idee van een tippelzone. Het zou kunnen werken als de locatie door de doelgroep zelf wordt uitgekozen. "You can't put the female and male transsexworkers together. There will be stigma and barriers", laat transgender Seyon Persaud zich ontvallen. Hij zegt dat het onmogelijk is om tegenover een vrouwelijke sekswerker te staan. "Zij zullen verklappen dat we man zijn, alleen om de klant te behouden", vreest Persaud. De stigma ervaren zij in de samenleving en soms uit hun eigen gelederen. "I don't want to stand next to a female sexworker. I don't trust them", zegt Persaud verder.

Op dit moment zijn sekswerkers in de meeste straten in en rondom de binnenstad te vinden. Dit vinden zij het best. Hun voorstel is dat de overheid juist diensten naar hen toebrengt. Zoals de opzet van 'short stays' of verkoopkraampjes. De groep hoopt dat met het betalen van belasting hun werk in Suriname erkend wordt.  

Tania Kambel-Codrington, voorzitter van Chances for Life, hoopt dat de werkers zelf gehoord worden. Ze rekent erop dat de overheid bij het nemen van besluiten het belang van de sekswerkers vooropstelt. "Welke zone is geschikt? Elke buurtbewoner zal zeggen niet in mijn buurt", werpt Kambel-Codrington op.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina