Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aboikoni eert dc Pinas met unieke benoeming

Aboikoni eert dc Pinas met unieke benoeming

11/10/2018 06:21 - Merredith Bruce

Districtscommissaris Yvonne Pinas is benoemd tot kapitein en daarmee de eerste vrouwelijke kapitein van Klaaskreek.

Districtscommissaris Yvonne Pinas is benoemd tot kapitein en daarmee de eerste vrouwelijke kapitein van Klaaskreek. Foto: Jason Leysner  

SIPALIWINI - Districtscommissaris Yvonne Pinas is zaterdag door granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners benoemd tot kapitein van het dorp Klaaskreek in Brokopondo. De benoeming is volgens Iwan Adjako, woordvoerder van het stamhoofd, een bekroning voor de wijze waarop de burgermoeder zich tot nu toe heeft ingezet voor de ontwikkeling van het land.

Pinas, die van huis uit leerkracht is, heeft veertien jaar gefungeerd als parlementariër en is daarna benoemd tot districtscommissaris van Brokopondo. Ze is nu dc van Boven-Saramacca en neemt ook waar in Boven-Suriname. Ze kon haar tranen zaterdag niet bedwingen. "Ik had er niet op gerekend en had niet verwacht dat dit zou gebeuren", reageert ze op vragen van de Ware Tijd.

Ze voelt zich in elk geval "vereerd" met de benoeming en is bereid om zich ook vanuit deze positie in te zetten voor land en volk. Pinas is de eerste vrouwelijke kapitein van Klaaskreek. "Volgens de traditie wordt de functie van kapitein eerder aan een man toegewezen", vertelt ze. Daarnaast is het de eerste keer dat de Nazi-lo, waaruit ze voortkomt, een kapitein als vertegenwoordiger heeft in het dorp en daarmee dus ook medezeggenschap. Dat was volgens haar al langer dan honderd jaar niet het geval.

Hoewel haar functie van kapitein met de benoeming van de granman in feite al bekrachtigd is, hoopt ze dat haar familie hier ook achter zal staan. "Als ze het hebben geaccepteerd, sta ik daar 100 procent achter. Maar als ze eerst een mannelijke kapitein willen, dan dien ik ook daarmee te dealen." Zaterdag zijn meer personen benoemd of bevorderd tot basya, kapitein, hoofdkapitein of hoofdbasya. Ook enkele vrouwen zijn benoemd tot hoofdkapitein. Adjako zegt dat het grootopperhoofd hiermee zoveel mogelijk inhoud wil geven aan zijn genderbeleid.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina