Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Zuinige’ viering Dag der Marrons

‘Zuinige’ viering Dag der Marrons

10/10/2018 19:34 - Tascha Samuel

In de Palmentuin was er een gezellige drukte van mensen die waren gestoken in mooie culturele kleding.

In de Palmentuin was er een gezellige drukte van mensen die waren gestoken in mooie culturele kleding. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Er is al een gezellige drukte als de wandelaars die mee hebben gedaan aan de Poolo Waka aankomen in de Palmentuin tegen een uur of half drie. De kleine groep lopers heeft in de felle zon gewandeld vanaf het Monument van 10 oktober aan de Henck Arronstraat tot naar de Palmentuin waar de viering wordt voortgezet. De drukte in de Palmentuin concentreert zich tijdens de viering van de Dag der Marrons rond de grote tent die geplaatst is op het podium nabij de speeltuin. Er zijn opvallend minder stands dan in andere jaren.

"Ik denk dat mensen hebben uitgegeven aan kleren maar niet van plan zijn om veel geld te besteden aan eten en drinken", zegt verkoopster Emelina Haft hoofdschuddend. Ze heeft heel weinig eten verkocht. Veel snacks en haast al haar flesjes water zijn op. Twee tenten verder wordt hetzelfde gezegd. Veel drank en kleine snacks maar geen porties eten. Haast eenieder staat er met wat drinken en zelfs aan de tonnen is te merken dat een portie eten geen prioriteit had. Het lijkt er inderdaad op dat men zich voornamelijk heeft gefocust op het uiterlijk. Mooi gevlochten haren en prachtige pangi's. De één nog mooier dan de andere, met applicaties of met de hand geborduurd.

Opvallend zijn de vele 'moderne' pakjes van traditioneel geborduurde stof. De culturele klederdracht is niet goedkoop: een geborduurde pangi met schouderdoek en kuitversierselen kost al gauw tussen de SRD 600 en SRD 950. "Ma na anu wroko vrouw. Kan de wan heri mun fu meki so wan pangi. Je kan met hooguit twee tegelijk bezig zijn want je vingers en polsen gaan pijn doen en je ogen gaan tranen, vooral bij de kruissteek", licht Norma Lante toe.

Opmerkelijk is ook het geringe aanbod aan marrongerechten. Er wordt meer nasi, bami, BBQ en saté verkocht. In een tent vinden we een 'bodempje' afingi en ergens nog wat kwak met gebakken vis. Tegen de late middag lopen hordes mensen weg, onder wie veel personen met kinderwagens en jonge kinderen, terwijl een andere groep zich aanmeldt. Misschien vanwege de aangekondigde line-up van Kosmo Stars, Koloni en Bakaa Boy en Cyriel & The More Loveband. Het feest zal voortduren tot in de kleine uurtjes.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina