Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Marronstammen erkennen Naze Amina als granman

Marronstammen erkennen Naze Amina als granman

10/10/2018 01:43 - Van onze redactie

Volgens de marronstammen, inheemsen en een deel van de stam der Saramaccaners, is Naze Amina de rechtmatige opvolger van de overleden granman Belfon Aboikoni.

Volgens de marronstammen, inheemsen en een deel van de stam der Saramaccaners, is Naze Amina de rechtmatige opvolger van de overleden granman Belfon Aboikoni. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Naze Amina is te Drietabiki door de verschillende marronstammen en inheemsen verwelkomd als granman der Saramaccaners. Dat gebeurde tijdens de liba krutu, een vergadering van alle marronstammen, die door granman Bono Velantie van de Aucaners is geïnitieerd. Het gezag van Albert Aboikoni die op 12 augustus door president Desi Bouterse als granman werd beëdigd wordt niet door leiders van de overige stammen erkend. De bijeenkomst wordt vandaag (woensdag) afgesloten.

Volgens een deel van de stam der Saramaccaners is Amina de rechtmatige opvolger van de in 2014 overleden granman Belfon Aboikoni. De twist om het leiderschap bij deze stam duurt nu al vier jaar. Teleurgesteld over de ontwikkelingen te Drietabiki heeft president Bouterse de regeringsdelegatie die woensdag naar Drietabiki zou vertrekken dinsdagavond bijeen geroepen voor spoedoverleg bij de presidentiële residentie te Leonsberg.

"Dit naar aanleiding van de recente ontwikkelingen die zich tijdens de krutu te Drietabiki hebben voorgedaan. Het staatshoofd vindt het van belang om nader met de regeringsdelegatie af te stemmen over de missie naar de krutu die op initiatief van granman Bono Velantie van de Aucaners en granman Lesley Valentijn van de Matuariërs wordt gehouden", meldt het NII in een persbericht. In het communique worden geen mededelingen gedaan welke ontwikkeling zich te Dietabiki hebben voorgedaan.

De Ware Tijd verneemt dat Bouterse woensdagochtend bij activiteiten ter gelegenheid van de Dag der Marrons bij het monument aan de Henck Arronstraat zal ingaan op deze zaak en medelingen doen. Vooralsnog is onduidelijk of de regeringsdelegatie die geleid zou worden door vicepresident Ashwin Adhin nog naar Drietabiki gaat. Daar zou de Verklaring van Drietabiki, waarin de uitkomsten van de krutu zullen worden vastgelegd, in ontvangst worden genomen. Bij de beëdiging van Aboikoni in augustus was al duidelijk dat het staatshoofd en de traditionele leiders van de marrons en inheemsen niet op hetzelfde spoor zaten.

In een brief werd president Bouterse toen gevraagd de aangekondigde beëdiging van Aboikoni af te blazen, omdat zijn aanwijzing als grootopperhoofd niet volgens de geldende tradities had plaatsgevonden. Bouterse hield echter vast aan zijn keus en sprak de hoop uit dat via overleg dit vraagstuk verder zou worden afgehandeld. Aboikoni is enkele dagen geleden teruggekeerd naar de residentie van het grootopperhoofd der Samaccaners te Asindohopo. De door de president beëdigde granman kon eerder niet vertrekken, omdat het ministerie van Regionale Ontwikkeling nog wat administratieve en financiële zaken in orde moest maken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina