Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sabrina Starke voelt zich bevrijd

'Ik heb mezelf toestemming gegeven om te zijn wie ik ben'

10/10/2018 22:02 - Stuart Rahan

Sabrina Starke doopte haar nieuw album ‘Underneath The Surface’ met een bevrijdend optreden in de Aminiuskerk in Rotterdam

Sabrina Starke doopte haar nieuw album ‘Underneath The Surface’ met een bevrijdend optreden in de Aminiuskerk in Rotterdam Foto: Stuart Rahan  

ROTTERDAM - Het was best een verwarrende periode. Je staat op het podium maar in je hoofd voer je een tweestrijd: wat laat ik wel en wat laat ik niet van mezelf zien. Voor zangeres Sabrina Starke werd het eens tijd om de confrontatie met zichzelf aan te gaan. En wie kunnen er het beste antwoord geven op de vraag: Waarom ben ik zoals ik ben? Haar ouders gaven het beste antwoord op deze gewetensvraag.

'It's All In Your Head' vertolkt de innerlijke strijd op zoek naar haar eigen identiteit. Dit nummer staat op het nieuwste album 'Underneath The Surface' dat deze week een kerkelijke doop onderging in de Rotterdamse Aminiuskerk. Tegelijk met het zesde album is haar tienjarig jubileum gevierd en mag de Surinaamse zangeres zich nu ook kunstcurator noemen. In kunsthal TENT opende zij haar eigen expositie 'Who do you think you are?'.

Identiteit

"'Underneath The Surface' is de zoektocht naar je identiteit, die de laatste tijd een thema is. Iedereen zoekt naar zijn identiteit, in heel de wereld", belicht Starke de definitie van het nieuwe album. Identiteit is voor Starke een persoonlijk gegeven. "Identiteit is meervoudig. Het is een samenloop van omstandigheden die je gemaakt hebben tot wie je bent. De dilemma's die je tegenkomt, de stemmen van buitenaf en wat je eigen gevoel je vertelt. Het is de conversatie die je met jezelf aangaat van wie je bent en waar jij je thuis voelt."

Zij ontkent haar Surinaamse achtergrond niet maar durft tegelijk open te staan voor nieuwe ideeën, mensen en het leven. De Surinaamse traditie van vasthouden aan het oude wil zij loslaten. "Wij leven in deze nieuwe tijd waar we te maken hebben met nieuwe culturen en mensen van wie je zoveel meer kan leren, nieuwe visies, nieuwe manieren van denken. Daar moet je open voor staan. Ik zie dat als een verrijking."

Ketting doorbreken

Het knaagde al een tijdje aan haar. Starke had moeite zich zo gesloten en verlegen te voelen. Het was geen makkelijke opgave dat gesprek met haar ouders aan te gaan vanwege juist die traditionele opvoeding volgens vastomlijnde Surinaamse patronen. Het voelde alsof zij in het gesprek haar ouders ter verantwoording moest roepen. "Ze waren heel blij dat ik dit wilde delen. De stap maken voor het gesprek was wel een lastige. Het leek erop dat ik ze moest vertellen dat zij het niet goed hebben gedaan maar dat is niet zo. Zij hebben het gedaan zoals zij het hebben meegekregen. We zijn als Surinamers niet opgevoed met de mentaliteit je heel open te uiten en te zeggen wat je voelt." Er moest een ketting verbroken worden. Haar kinderen wilde zij niet op dezelfde manier opvoeden. Dat was één ding waar zij van heel zeker van wist dat die moest veranderen.

Ook voor de artiest Starke moest een verandering komen. "Ik heb onvoorwaardelijke liefde gekregen en dat was wat mij blokkeerde, ook als artiest. En als artiest moet je dat zeker niet hebben. Artiest zijn, is vrij zijn en niet nadenken hoe je dingen wil brengen. Breng het hoe jij je voelt en hoe jij het ervaart zonder je ter plekke te corrigeren van doe maar niet." Het leek alsof zij haar ouders op haar schouders meenam het podium op en dat zij haar steeds aan het corrigeren waren. "Ik voel me nu bevrijd. Het is bijna letterlijk dat jij jezelf toestemming hebt gegeven om te zijn wie je bent. Niet meer nadenken. Genieten in het moment. Ik sta nu alleen op het podium en geniet van het moment. Het hoort bij een stukje volwassen worden."

Curator

Voor de tentoonstelling 'Who do you think you are?'liep Starke al een tijdje met het idee. Daarbij stond kunstenaar Charl Landvreugd haar met raad en daad bij en had kunsthal TENT een open oor. "Ik zie de tentoonstelling als een creatieve uiting. Ik heb passie en creativiteit en als je die bij elkaar brengt dan is het niet vreemd dat je ook met kunst bezig bent. Het is net een show. Je hebt een plek, je wilt een sfeer creëren en een boodschap overbrengen." Negen kunstenaars kleuren de veelzijdige expo in waarin het publiek zich kan vergapen aan beeld, geluid, film en contempory art. Er is een vijftal inspirerende activiteiten tijdens de expo die tot 2 december te zien is. Muziek, literatuur, dans en voordracht staan daarin centraal.

SU en voeding

Op de vraag wat zij nog graag wil doen, kwam Starke met een heel verrassend antwoord. "Het lijkt mij een mooi project om wat te doen met gezonde voeding in Suriname. Dat staat hoog op mijn wensenlijstje." Dat zij er goed over nagedacht heeft, blijkt uit de blik vanuit het welvarende Nederland. "We hadden in Suriname heel ver kunnen zijn als het om biologisch gezonde voeding gaat. We hebben de meest vruchtbare grond die je maar kan bedenken. We kunnen totaal onafhankelijk eten en leven. Jammer dat we nu bijna alles uit het buitenland moeten halen om te leven en te overleven. Het klinkt heel apart als je er bij stilstaat terwijl in Suriname dat helemaal niet nodig is."

Dan begint zij hardop te dromen. "Eigenlijk zouden wij met z'n allen (Surinamers in Nederland…red.) terug moeten met de opgedane kennis en deze daar investeren en alles verder opbouwen. Is natuurlijk een droomscenario maar niet onrealistisch." Het album 'Underneath The Surface' is online te beluisteren en voor liefhebbers komt volgend jaar het album op vinyl uit, aangevuld met een paar extra tracks.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina