Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen landelijk tekort aan hartmedicijnen

Geen landelijk tekort aan hartmedicijnen

04/10/2018 18:04 - Cheflin Paulus

Het hartmedicijn adenosine.

Het hartmedicijn adenosine. Foto: Gulf Biotech  

PARAMARIBO - Claudia Marica-Redan, de nieuwbakken voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), ontkent een bericht dat er tekort aan hartmedicijnen metoprolol en adenosine is. Op 14 september stelde apotheker Gerdie Sabajo van Nickerie dat er iets misgaat in het proces vanaf bestelling tot levering van de producten door geneesmiddelenimporteurs waardoor er een tekort is bij ziekenhuizen.

Volgens Marica-Redan is er sprake van een misverstand als er gesproken wordt over een landelijk tekort van de twee medicamenten die hard nodig zijn bij het behandelen van verschillende cardiologische aandoeningen. "Er is geen landelijk tekort. Er ontstond waarschijnlijk een tekort aan deze middelen in Nickerie, maar alle ziekenhuizen worden op tijd voorzien." Ze denkt dat vertraging in het leveringsproces een mogelijke reden is geweest dat het district niet op tijd bevoorraad is, waardoor het beeld van schaarste is ontstaan.

Geruchten dat geldgebrek de mogelijke oorzaak is dat deze twee medicamenten niet op tijd geïmporteerd zijn waardoor ze niet geleverd zijn aan het ziekenhuis in Nickerie, spreekt Marica-Redan met klem tegen. Eerder vertelde directeur Ingrid May van Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS), de grootste importeur van en groothandel in medicamenten, dat het bedrijf niet gevraagd is om deze twee middelen te importeren in tegenstelling tot berichtgeving in de media. "Wij zijn niet de importeur en dat weten de apothekers." De NZR-voorzitter bevestigt bovenstaande.

Marica-Redan zegt dat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waarvan zij algemeen directeur is, metoprolol en adenosine rechtstreeks betrekt. Andere hospitalen krijgen ze via lokale kleine importeurs. Ze zegt dat de NZR ervoor zorgt dat de voorraden van deze medica- menten gegarandeerd blijven. "We houden het in de gaten en ik kan zeggen dat de afgelopen maanden er geen problemen zijn geweest met de garantie dat de medicamenten er zijn. Wij zorgen ervoor dat ze altijd voorradig zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina