Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nickerie kampt met tekort hartmedicijnen

Nickerie kampt met tekort hartmedicijnen

20/09/2018 05:12 - Beta Debidien

Nickerie kampt met tekort hartmedicijnen

 

NIEUW-NICKERIE - Apotheker Gerdie Sabajo vraagt de aandacht van minister Antoine Elias van Volksgezondheid voor het tekort aan cruciale geneesmiddelen voor hartpatiënten in Nickerie. “Het gaat om Adenosine ampullen en Metoprolol die in de ‘intensive care’ worden gebruikt. Soms moeten wij met lede ogen toezien dat patiënten geen betere behandeling krijgen door het ontbreken van deze geneesmiddelen.”

Adenosine wordt gebruikt tegen hartritmestoornissen, terwijl Metoprolol de hartslag en bloeddruk verlaagt en de zuurstofbehoefte van het hart vermindert. Sabajo noemde deze medicamenten bij de heringebruikname van de apotheek van het Mungra Medisch Centrum (MMC) in het rijstdistrict "zeer bepalend voor de gezondheid van mensen."

De apotheker weet dat het in Suriname moeilijk te verkrijgen medicijnen zijn, maar weet niet waaraan dat ligt. Ze worden aangeschaft door het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname en enkele officiële importeurs. De bestellingen worden op tijd geplaatst en als de medicijnen in voorraad zijn krijgen we ze tijdig binnen. Sabajo zegt van het MMC de volle ondersteuning te krijgen voor het plaatsen van bestellingen. "Alle aanvragen worden gelijk getekend, waarna wij de geneesmiddelen ontvangen. "

Het tekort aanmedicamenten doet zich overigens niet alleen in Nickerie voor, maar landelijk. Vaak is geldtekort een probleem om de voorraad op peil te houden. Sabajo stelt voor dat de minister met de leveranciers om de tafel gaat om dit probleem structureel op te lossen. "Het gaat niet om veel geneesmiddelen die er nodig zijn op de afdeling, maar we moeten ervoor zorgen dat ze altijd voorradig zijn."

Met de nieuwe apotheek mag de gemeenschap van Nickerie rekenen op een klantvriendelijke omgeving, klantgerichte behandeling, betere voorlichting voor het gebruik van medicijnen en kortere wachttijden. NDP-parlementslid RachiedDoekhie (NDP) pleit voor decentralisatie van apotheken, zodat de mensen in de polders niet naar het centrum van Nieuw Nickerie hoeven. "We moeten kwalitatief en zeker betaalbare gezondheidszorg wat dichter bij de mens brengen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina