Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Verhoging ligdagtarieven niet uitstellen'

'Verhoging ligdagtarieven niet uitstellen'

14/09/2018 06:03 - Van onze redactie

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR)

Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR) Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Een paar kleine formaliteiten nog, maar het is in inderdaad zo goed als rond.” Zo bevestigt Manodj Hindori de verhoging van ligdagtarieven voor verzekerden met een pluspakket, waarover de vijf ziekenhuizen en de verzekeringsmaatschappijen overeenstemming hebben bereikt. Drie ziekenhuizen hebben al getekend en ’s Lands Hospitaal en het Sint Vincentiusziekenhuis volgen binnenkort, zegt Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR).

De problemen zijn niet opgelost met de verhoging van de ligdagtarieven voor deze groep patiënten, benadrukt Hindori, die ook directeur is van Sint Vincentius Ziekenhuis. "Als ik mijn eigen ziekenhuis als voorbeeld neem, dan is dat slechts 10 tot 15 procent van het patiëntenbestand. Dus zolang de basisligdagtarieven niet worden verhoogd is het probleem in de ziekenzorg niet opgelost."

Hindori zegt dat hij toch verheugd was toen hij vernam dat de regering goedkeuring aan de verhoging van de basiszorgpremietarieven had gegeven. Immers is met de Survam de afspraak dat zodra dit gebeurt de ligdagtarieven omhoog gaan. "Maar nu hoor je geruchten dat het zal worden aangehouden, omdat verhoging van de tarieven politiek niet verkoopbaar zou zijn. Wil dat zeggen dat we tot 2020 moeten wachten?" De NZR-voorzitter kan dit niet bevatten.

De raad van ministers heeft het besluit vermoedelijk genomen op voorspraak van de Zorgraad, redeneert Hindori. Hij denkt dat de tarieven dan voldoende zijn overwogen, zeker als die ook zijn bekeken door de Staatsraad en de onderraad van ministers. "Om dan nu terug te krabbelen zou een teken zijn van zwalkend beleid."

Wanneer de tarieven niet verhoogd worden, zou de ondersteuning van de zorginstellingen volgens hem structureel moeten zijn en niet, zoals nu, mondjesmaat en na aandringen van de ziekenhuizen. Hindori erkent dat bij verhoging van de tarieven mensen getroffen zullen worden, "Maar dat is dan waar de politiek zou moeten inspringen door middel van subjectsubsidie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina