Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Oude en nieuwe tijden

COLUMN: Oude en nieuwe tijden

14/09/2018 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Hoorde ik het nou goed zondagavond in het Nederlandse journaal? Nederland steunt al jaren gematigde oppositiegroeperingen die tegen het regime van president Assad van Syrië zijn. Niets nieuws want andere Europese landen verlenen ook humanitaire steun vanwege de oorlog in dat gebied. Maar nu blijkt dat de groeperingen die Nederland steunt, beter gezegd faciliteert en financiert, terroristisch zijn. En dat kan niet.

Mediaredacties in Nederland hebben rebellencommandanten uit het oorlogsgebied gebeld. Zij vertellen ruimhartig over de militaire uniformen, pick-uptrucks, apparatuur voor satellietcommunicatie enzovoorts die ze in 2017 van Nederland hebben gekregen, als steun voor hun strijd. Nederland steunt dus jihadisten en organisaties die volgens de sharia leven en net als de vijand Assad, gewoon executies uitvoeren en een gewapende strijd leveren. Wacht even. Dino Bouterse wilde toch ook een terreurorganisatie (de Hezbollah) faciliteren? Hij zit nu toch al jaren vast in Amerika? Wie is hier roomser dan de Paus, want er is geen sprake van alleen maar humanitaire hulp door Nederland.

Weer kreeg ik een déjà vu voor de televisie want waar moest ik nog meer aan denken die zondagavond? Aan de coup van 25 februari 1980 in Suriname. Gepleegd met de steun van Nederland waarna het allemaal gigantisch anders is verlopen dan ooit de bedoeling was, met als hoogtepunt de moorden op 8 december 1982. Maar ook aan de Binnenlandse Oorlog die vanuit Nederlandse bronnen gefinancierd zou zijn. Zou de Nederlandse inlichtingendienst werkelijk nergens vanaf hebben geweten? Als kers op de taart is ons cadeau dat de documenten over deze donkere periode in Suriname, door Nederland zijn opgeborgen in hun geheime archieven. Over zestig jaar als we met z'n allen aan het gemberbier zitten in de hemel, worden de stukken openbaar gemaakt. Nee, Nederland heeft eerder niet zulke schone handjes gehad en naar nu blijkt is dat 'owru gwenti'.

Kwalificeer nu het handelen als staatsgeheim en weer hoeven de verantwoordelijken zich niet te verantwoorden. Minister Blok verontschuldigt zich, wast de handen in onschuld zoals hij recent heeft gedaan inzake de beledigingen aan het adres van Suriname en de zaak is rond. Intussen vervolgt het Openbaar Ministerie van dat land wel Nederlanders die in Syrië hebben meegevochten bij deze terroristische groepen. Ik hoop dat er een parlementaire enquête komt zodat ook het ideale beeld van een integer en zogenaamd corruptievrij Nederland onder een vergrootglas wordt gelegd. Vingertje wijzen naar Suriname terwijl het land pas 43 jaar als natie bestaat en zij ruim vijfhonderd jaar.

De afgelopen week had ik een mooi gesprek met een wijze oude heer. Hij wilde graag zien hoe de bouw van het nieuwe studentenonderkomen op het universiteitscomplex vordert. Dus reed ik hem ernaar toe. "Zie je wel", zei hij. "We komen er wel. We hebben alleen wat tijd nodig. Hier kunnen we trots op zijn." Ik moest toegeven dat wat er nu staat al heel mooi is. Een wasserij, mensa, prachtige woonunits voor de studenten en alles straalt rust en orde uit. Toen wij terugreden en ik een afslag nam naar de Drambrandersgracht kwamen mijn twijfels terug of het wel goed komt met het land.

Sinds enige tijd ontwikkelt zich onze eigen Surinaamse favela (krottenwijk) in die straat. Ik denk dat er honderden personen wonen van verschillende pluimage en nationaliteiten. Criminelen naast illegalen, dealers, prostituees, kinderen, jong en oud. Niemand heeft een tuintje of latrine. Hun woonruimte is misschien drie bij drie vierkante meter. De vloer is het trottoir en de straattegels. De muren en het dak zijn oude verroestte zinkplaten. De oude heer keek mij aan. Dit kende hij niet en was verbaasd. "Ach", zei ik. "Wij zijn nog jong. We hebben alleen wat tijd nodig. Nederland doet er ook al honderden jaren over en heeft nog steeds oud gedrag. Met ons komt het ook wel goed."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina