Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Social media-onderzoek onder jongeren Latour

Social media-onderzoek geeft Stibula aanzet tot digitaal denken

13/09/2018 01:29 - Amanda Palis

De Belgische cultureel antropoloog Bas Dikmans heeft onderzocht welke effecten sociale media heeft op een woonwijk als Latour.

De Belgische cultureel antropoloog Bas Dikmans heeft onderzocht welke effecten sociale media heeft op een woonwijk als Latour. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Met de resultaten van het onderzoek kunnen we er niet meer onderuit om ook digitaal buurtwerk te doen”, zegt Wilgo Koster, centrumcoördinator van Stichting Buurtwerk Latour (Stibula). Woensdag werd het resultaat van een onderzoek naar sociale media-gebruik door jongeren van Latour gepresenteerd. Het onderzoek is verricht door de Belgische cultureel antropoloog Bas Dikmans.

Hij gaf aan onderzocht te hebben, welke effecten sociale media heeft op een woonwijk als Latour, met name op de jongeren die er wonen. Het onderzoek deed hij in het kader van zijn post masters-studie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. "Het gebruik van sociale media onder jongeren over de hele wereld kent overeenkomsten, maar ik was vooral geïnteresseerd hoe dat is in een kinderrijke buurt als Latour." 

Uit het onderzoek is gebleken dat sociale media zich zodanig heeft geïntegreerd in het dagelijkse leven van de jongeren, dat zij zich er zonder " not connected" voelen. "Met sociale media krijgen ze het gevoel dat ze met een klik de hele wereld kunnen zien. Het zien hoe andere jongeren in bijvoorbeeld Afrika, Amerika en Europa leven, geeft hen een andere kijk op wat de wereld te bieden heeft. Ze gaan zelfs onderzoeken wat ze kunnen doen om hun eigen buurt positief te veranderen."

In zijn onderzoek heeft hij vooral aanbevelingen gegeven aan Stibula, hoe die jongeren kan bereiken en mobiliseren om te participeren in buurtactiviteiten. "Die nemen we zeker mee", zegt Koster. "Met deze aanbevelingen krijgt het buurtwerk een hele nieuwe dimensie. We waren al begonnen, maar merken dat we veel meer jongeren moeten betrekken om andere jongeren aan te trekken. Uiteindelijk weten zij wat leeftijdgenoten leuk vinden." Stibula gaat met de resultaten van de studie na welke projecten zij kan uitvoeren, maar voor Koster is belangrijk dat de stichting ook met de digitale ontwikkelingen meegaat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina