Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DA '91-voorzitter over imago Suriname

DA '91-voorzitter hekelt houding Suriname over kwestie-Venezuela

13/09/2018 08:12 - Gerold Rozenblad

DA ‘91-voorzitter Angelic Alihusain-Del Castilho roept de regering op 
een standpunt in te nemen over de kwestie-Venezuela dat in het belang is van Suriname en vrede en harmonie in de regio.

DA ‘91-voorzitter Angelic Alihusain-Del Castilho roept de regering op een standpunt in te nemen over de kwestie-Venezuela dat in het belang is van Suriname en vrede en harmonie in de regio. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Het is een grensoverschrijdende zaak, die niet alleen de regio, maar ook Suriname beïnvloedt en omgekeerd. Daarboven moet de regio weten dat de houding van de regering in de Venezolaanse kwestie niet door een ieder gedragen wordt.” Op deze manier motiveert DA ‘91-voorzitter Angelic Alihusain-Del Castilho haar beweegreden om in regionale media stelling te nemen tegen het feit dat de Surinaamse regering zwijgzaam blijft in de Venezolaanse kwestie, terwijl andere landen wel stelling nemen.

Een aangeboden stuk verscheen in het Guyanese Stabroek News en op de regionale site Caribbeannewsnow. Het was de bedoeling ook in de Jamaica Observer het stuk te laten opnemen, "maar er ging iets mis". De partijvoorzitter stelt dat de houding van Suriname niet bevorderlijk is voor het imago van het land. Het blijft volharden om tegen elk voorstel binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) te stemmen, dat beoogt de Venezolaanse overheid te dwingen de democratie en wetten te respecteren.

Nu de situatie volledig is geëscaleerd, hult Suriname zich in stilzwijgen. "Deze attitude is het resultaat van het feit dat president Desi Bouterse een persoonlijke bewondering heeft voor zijn collega van Venezuela, Nicolas Maduro", schrijft Alihusain-Del Castilho aan de regio. De speciale banden zouden blijken uit een korte stop die Bouterse in augustus 2017 maakte in Venezuela en bij terugkeer in de assemblee indiceerde dat de onrust wordt veroorzaakt door buitenlandse mogendheden en organisaties.

Ook het bezoek van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, in februari dit jaar aan Suriname wordt aangehaald. De politica stelt dat beide regimes in diepe financiële problemen zitten. Door zijn persoonlijke uitingen van ondersteuning aan Venezuela, waarmee Bouterse Suriname meesleept, gaat hij totaal voorbij aan aan de politieke en andere consequenties die dit heeft voor Suriname als land.

Ze stelt dat haar partij verschillende keren heeft aangegeven dat het stemgedrag van Suriname consequenties zal hebben voor het land. "De meerderheid van landen in de regio maakt zich sterk voor democratie en wetshandhaving. Met het Surinaamse stemgedrag tonen wij ons supporter van onderdrukkende regimes en daarmee maken wij ons medeplichtig aan voortdurende mensenrechtenschendingen en de verslechterende humanitaire en financieel economische crisis in Venezuela", meent Alihusain-Del Castilho.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina