Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Drie tegen

COMMENTAAR: Drie tegen

12/09/2018 12:00

COMMENTAAR: Drie tegen

 

SERENA WILLIAMS, EEN van de succesvolste vrouwelijke sporters is deze dagen onderdeel van een discussie die eigenlijk veel verder voert dan het sportveld. En wat velen ontkennen liet cartoonist Mark Knight ongekunsteld van zijn pen glijden naar het geduldige papier. Hij beeldde Williams nog net niet uit als de "Hottentot Venus" met karakteristieke dikke lippen, grote neus. Seksistische kenmerken die weergeven hoe de tekenaar en grote delen van de wereld haar zien; een zwarte vrouw die hysterisch is, in plaats van een vrouw die opkomt voor datgene waar zij vindt dat ze recht op heeft.

Knight tekent haar opponent als het Westerse schoonheidsideaal wat jarenlang ook het ideaal was dat leefde in de hersenen van sportscouts. Zwarte mensen zouden de bouw niet hebben om mee te kunnen doen aan bepaalde takken van topsport. De gezusters Williams brachten zeker voor de tennissport tot leven wat Nelson Mandela's mantra was: 'It is always impossible until it is done'.

Evenals de overkoepelende vrouwentennisorganisatie nam voorzitter Katrina Adams van de Amerikaanse Tennisbond, het op voor Williams. Zij erkennen net als Serena tijdens haar tirade aan de umpire, dat de sport een dubbele standaard aanhoudt. Een mannelijke collega zou niet gestraft worden voor uitingen als van Williams. De cartoon en het oordeel van de tennisorganisaties tonen aan dat zwarte vrouwen in de topsport tweemaal zoveel tegenwerking ervaren.

De reacties op sociale media impliceren ook dat er een enorme druk rust op de schouders van Williams omdat ze als moeder geacht wordt te laten zien dat zeker vrouwelijke topsporters alle bordjes zonder moeite in de lucht kunnen houden. Daarvoor hebben vele feministische organisaties gevochten. Ze zou dus niet moeten luisteren naar haar moederinstinct en lichaam om het een tijdje rustiger aan te doen en te concentreren op herstel na een zware bevalling en de daarbij ervaren naweeën. Dat ze die extra steun kan gebruiken, bewijst de catsuit die ze eerder dit jaar aanhad om bloedproppen tegen te gaan.

Dat is dus de derde slag; een wereld die pro-choice voorbij is gestreefd en coûte que coûte vindt dat moeders niet moeten kiezen, maar zich moeten conformeren aan het ideaal van een werkende moeder die dat allemaal wel aankan. Vrouwen zouden zonder oordeel van de maatschappij ervoor moeten kunnen kiezen even langzamer mee te lopen na een zware bevalling. Echter, de vlijmscherpe competitiewereld slaat dan genadeloos terug en dwingt tot confirmatie. Zwart, vrouw, moeder; drie tegen in de race topsporter te blijven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina