Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President bevriest salaris regeringsleden

President bevriest salaris regeringsleden

04/09/2018 11:08 - Ivan Cairo

President bevriest salaris regeringsleden

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft besloten dat leden van zijn regeerteam geen salarisverhoging krijgen wanneer het loon van ambtenaren zal worden aangepast. Hij heeft dit niet met hen besproken, maar vindt dat regeringsleden moeten inleveren uit solidariteit met burgers, inclusief ambtenaren, die aan de onderkant van de maatschappelijke ladder zitten. Het staatshoofd deelde dit maandag tijdens een persconferentie te Zanderij mee, kort na terugkeer uit Cuba.

Volgens de wetten voor geldelijke voorzieningen van DNA en regering maken parlementariërs en leden van de regering automatisch aanspraak op loonaanpassing zodra er een loonronde wordt gegeven aan ambtenaren. De bezoldiging van assemblee en regeringsleden is gekoppeld aan het salaris van de onderdirecteur en directeur van een departement.

Een ingewijde verwacht niet dat ministers zullen tegensputteren wanneer het besluit van de president als "verzoek" naar de Raad van Ministers zal worden gestuurd. "De wet geeft een recht en als minister, vicepresident of president hoef je daar geen gebruik van te maken", aldus de ingewijde. Het staatshoofd kan hierover geen beslissingen nemen voor het parlement, maar kan wel een beroep doen op leden van de coalitie om, in navolging van de regering, de verhoging van hun schadeloosstelling niet te accepteren.

De president merkt op dat er geen rekening is gehouden met de regeling, dat bij een loonronde voor ambtenaren regering en parlement ook meeliften. Bouterse: "We zijn niet alert genoeg geweest om dat te verbeteren. Ik vind dat wanneer we een andere weg hebben ingeslagen; wanneer we een weg van het anders doen hebben ingeslagen; wanneer we een weg van solidariteit hebben ingeslagen met de meest behoeftigen, dan ga je op dit soort momenten je solidariteit ten toon moeten spreiden."

Het is overigens niet de eerste keer dat een president een dergelijk besluit neemt. In oktober 1998 ging ook toenmalig president Jules Wijdenbosch over tot tijdelijke 'bevriezing' van de salarissen van de regering. Aan ambtenaren was toen 100 procent loonsverhoging toegekend. Naar verluidt is de aangehouden loonsverhoging in de loop van 1999 met terugwerkende kracht uitbetaald aan belanghebbenden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina