Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Het voorbeeld van Stef Blok

COLUMN: Het voorbeeld van Stef Blok

30/08/2018 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Het voorbeeld van Stef Blok

Stuart Rahan  

Goed voorbeeld doet volgen! Wat ik echter goed vind, hoeft jij nog niet goed te vinden, en omgekeerd. Volgende week begint het nieuwe Nederlandse parlementaire jaar. De Tweede Kamer is ook gebrand op een inhoudelijke discussie met Stef Blok over zijn racistische en kwetsende uitlatingen over ras, genen en mislukte staten. De oppositie met PvdA en GroenLinks voorop willen niet alleen nog meer excuses maar dat Blok zijn xenofobische en pseudowetenschappelijke beweringen terugneemt.

Sommige witte Nederlanders zien in de bewust uitgesproken hersenspinsels van Blok aanleiding de multiculturele samenleving nog meer te blokkeren. Vorige week bezocht ik de Surinaamse filmklassieker 'Wan Pipel', een film over de multiculturele Surinaamse samenleving. Hans Meiboom van Bijlmerbios organiseert al vijf jaar gratis films onder het metrospoor van station Kraaiennest. Voor mij is 'Wan Pipel' een film die elke keer als je hem weer ziet, je een extra laag ontdekt. De deze keer ontdekte extra laag wekte mijn ontsteltenis. Niet de film maar de voorafgaande introductie.

Volgens de witte inleider staat de Bijlmer gelijk aan Suriname. Praat  je over de Bijlmer dan praat je over Suriname en de Surinamers. Hoe graag ik mij als Srananman vereerd wilde voelen met deze typering, deze stereotypering sloeg als een tang op een varken. In de Bijlmer wonen namelijk meer dan honderdvijftig nationaliteiten, dus hoezo Bijlmer=Suriname?  De stereotypering werd extremer toen een inbijlmeringsquiz werd gespeeld. Vijf vragen over het reilen en zeilen in de Bijlmer. Wat wist ik nog niet van de Bijlmer? Mijn bek viel open van verbazing over een vraag aan overwegend jongeren tussen tien en vijftien jaar. "Naar welk van de volgende hotels kun je in het weekend het goedkoopst je buitenvrouw meenemen?" What the Fuck, reageerde ik primair. Wie verzint zoiets? Alleen vooringenomen witte mensen die plezier beleven door zwarte mensen negatief af te schilderen. 

Ik dacht juist vanwege het opvoedkundige karakter van 'Wan Pipel' dat je als organisatie je verre van zulke vooroordelen moest houden. Helaas werpt de opvoeding van Blok in de Bijlmer zijn rotte vruchten af. In Gorinchem besloot burgemeester Reinie Melissant urban muziek op haar Zomerfeest te verbieden. Urban muziek (onder meer hiphop en rap) gemaakt door overwegend zwarte artiesten als de immens populaire 'Broederliefde', mocht niet meer geprogrammeerd worden. Het zorgt volgens Melissant voor relletjes. Door deze muziek te verbieden, hoopte zij dit jaar relletjes te voorkomen.

Zij koos liever voor discriminatie in plaats van haar huiswerk qua beveiliging beter te organiseren. Bovendien zorgde vorig jaar niet 'Broederliefde' voor de rellen maar de te beperkte publieke ruimte. Veel teleurgestelde liefhebbers die er niet bij konden, begonnen toen te rellen. Ik vraag mij bij zo'n afwijzing af waarom voetbalwedstrijden niet verboden worden. Haast elke week verstoren witte hooligans de openbare orde. Om niks.

Opvallender nog: een kwart van de mbo-studenten met een zwarte Nederlandse achtergrond moet zelfs vier keer of vaker solliciteren voor een stageplek tegenover maar 10 procent van de witte studenten. Het weren van zwart op de arbeidsmarkt is geen onbekend verschijnsel. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven vindt het niet alleen frustrerend, maar het moet ook stoppen. Zij weet alleen niet hoe en welke sancties nodig zijn witte werkgevers tot de orde te roepen.

Beste Stef Blok, het zou te gemakkelijk zijn om volgende week weer sorry te zeggen. Daarmee wegkomend stimuleer je nog meer xenofobe uitspattingen. Je hebt eens toch zelf beweerd dat de multiculturele samenleving geslaagd is. Houdt, voor zover je nog eer hebt, de eer aan jezelf want deze regering (lees VVD) beschermt haar xenofoben en notoire leugenaars. Wat dat betreft verschilt jouw partij niet veel van religieuze gemeenschappen die, naar nu blijkt, elkaar de hand boven het hoofd houden in traumatische kindermisbruikschandalen. Aanblijven levert nog meer excessen op. Elke keer als je weer met die koele berekenende kop verschijnt, steek je racisten en andere xenofoben een hart onder de riem ongestraft de inclusieve samenleving te ondermijnen.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina