Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gebruikers Bigi Pan moeten overheid betalen

Gebruikers Bigi Pan moeten bijdragen aan districts- en staatskas

27/08/2018 07:19 - Beta Debidien

Districts- en staatskas spekken via Bigi Pan

Foto: dWT  

NIEUW-NICKERIE - Een van de maatregelen om ordening van het Bigi Pangebied in Nickerie te bewerkstelligen is de introductie van een entreebedrag om toegang te krijgen tot het gebied. Dit kwam naar voren tijdens een gesprek tussen minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) en de ondervoorzitter van de districtsraad, Azeez Khodabaks. Een ander voornemen is dat het district, maar ook Suriname als land, moet meegenieten van de financiële voordelen van het gebied, onder andere door toeristen die naar Bigi Pan gaan.

De bewindsvrouw zegt dat er nog geen harde gegevens zijn, "maar we weten wel dat ze flink verdienen", zei ze, doelend op de touroperators. "Het zal niet meer mogelijk zijn dat ze met boten vol mensen het gebied betreden terwijl het district niets verdient." Ze sprak zaterdag in Nickerie met lodgehouders te Bigi Pan. Er komt ook een onderhoud met vissers en anderen die actief zijn in het Bigi Pangebied. "Willen wij het gebied duurzaam en langer benutten, dan is het noodzakelijk dat wij daar ordening brengen."

De minister ergert zich aan de vervuiling van het gebied waarbij het ecologisch evenwicht wordt verstoord. Ze stelt in het vooruitzicht dat de touroperators hiervoor verantwoordelijk zullen worden gesteld. "Zij moeten de mensen de regels voorhouden voordat ze het gebied betreden. Het is een beschermd natuurgebied en het mag niet bevuild worden met bijvoorbeeld plastic. Wij zijn de verantwoordelijke instantie voor het gebied en die verantwoordelijkheid zullen we niet uit handen geven. Wij gaan het beheer van het gebied laten uitvoeren door instanties." 

De bewindsvrouw wil zoveel mogelijk mensen betrekken bij de ordening van het gebied. "Er zal geen tienjarenplan gemaakt worden, maar we willen dat de ordening liever vandaag dan morgen komt." Medewerkers van haar ministerie hebben de afgelopen drie maanden een onderzoek ingesteld, waarbij er ook met belanghebbenden is gesproken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina