Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Munt Venezuela gedevalueerd met 96%

Munt Venezuela gedevalueerd met 96%

18/08/2018 15:32

Deze week werd er in Venezuela bijna 15 miljoen bolivar betaald voor een kip.

Deze week werd er in Venezuela bijna 15 miljoen bolivar betaald voor een kip. Foto: Reuters  

AMSTERDAM - De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft op hardhandige en opvallende wijze ingegrepen in de economie van het land. De wisselkoers in het land is nu vastgezet op de eigen cryptomunt, de petro. Maduro maakte de beslissingen vrijdagavond bekend, meldt Reuters. De president stelt de waarde van de petro gelijk aan 60 dollar en ook aan 360 miljoen bolivar.

Dat betekent dat de 'gewone' munt van het land inmiddels 6 miljoen bolivar tegenover 1 dollar is. Een devaluatie van 96 procent ten opzichte van de officiële wisselkoers die nog op iets minder dan 250.000 bolivar stond. Op de zwarte markt kostte een dollar al ongeveer 6 miljoen bolivar. Over de cryptomunt die de Venezolanen graag willen gaan hanteren bestaan de nodige vraagtekens. Zo zijn er helemaal geen details bekend over hoe de munt precies moet gaan werken. En door sancties van de Verenigde Staten lijkt de munt over de landsgrenzen ook nutteloos.

Maduro kondigde nog meer maatregelen aan. Zo zegt hij het minimumloon met zo'n 3000 procent te willen verhogen, uiteraard wel in petro's. Ook moeten de belastingen voor bedrijven omhoog gekrikt worden en gaan de gasprijzen ook flink omhoog. Door economen wordt er nogal sceptisch op de plannen gereageerd. Venezuela verkeert al tijden in een zorgwekkende staat. Mensen ontvluchten het land, dat bijvoorbeeld geld tekortkomt om de straatlantaarns te laten schijnen en het loon van de eigen ambtenaren te betalen.

De inflatiestand van het land stond medio dit jaar al op meer dan 80.000 procent en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat het voor het eind van dit jaar wel eens meer dan 1 miljoen procent zou kunnen zijn. Reuters schrijft dat Venezolanen dit weekend al op pad gingen om levensmiddelen in te slaan, omdat ze geen flauw idee hadden wat hun geld waard is als de maatregelen van Maduro maandag ingaan.Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina