Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mangrovebossen vernield bij Bigi-Pangebied

Mangrovebossen vernield bij Bigi-Pangebied

17/08/2018 17:53 - Beta Debidien

Mangrovebossen vernield bij Bigi-Pangebied

Foto: that’sit!tours  

NIEUW-NICKERIE - Terwijl scholieren in Nickerie leren hoe belangrijk magrovebomen zijn om de kust te beschermen en om dichtslibben van onder meer het Jamaerkanaal te voorkomen, is ondeskundig omgesprongen bij het uitdiepen van dat kanaal. Onlangs zijn bij die werkzaamheden mangrovebomen gekapt, terwijl die zorgen voor zuurstof en de oevers beschermen tegen het oprukkende zeewater.

Het kanaal is de officiële toegang tot het Bigi-Pangebied. Usha Satnarain van de Anton de Kom Universiteit vindt dat mensen die de werkzaamheden uitzetten en uitvoeren advies moeten vragen aan experts. "De mensen hebben goede bedoelingen, maar hun handelen kan negatieve gevolgen hebben. Er is gegraven, maar we weten ook dat het kanaal binnen korte tijd weer gaat dichtslibben, omdat al de mangrovebomen die er langs stonden, weggehaald zijn."

Een ander probleem bij de bescherming van het mangrovebos is het gebruik van het mangrovehout door vissers om hun vangst te beroken. Satnarain vraagt zich af waarom mensen "zo egoïstisch" zijn. Ze is vaak in het Bigi-Pangebied en heeft daar vele misstanden gezien. De natuur moet volgens haar op zodanige wijze worden gebruikt dat mensen zolang mogelijk ervan kunnen genieten. Laten we eindelijk beseffen dat we de mangrove gratis krijgen en laten wij ophouden haar te vernietigen."

Het verwijderen van het mangrovebos aan de oever van het Jamaerkanaal zit ook visser Rakesh Manbodh dwars. Hij komt vrijwel elke dag via het kanaal het gebied binnen en zegt zich nauwelijks te kunnen voorstellen dat men de bomen heeft gekapt. "Men had ze niet moeten weghalen." Volgens hem hadden alleen de omgevallen bomen moeten worden verwijderd en hoefden slechts ondiepe delen van het kanaal te worden uitgediept.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina