Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Universiteit meet vervuiling Bigi Pan

Universiteit start met meting vervuiling Bigi Pangebied

15/08/2018 05:09 - Beta Debidien

Een lodge in het Bigi Pangebied.

Een lodge in het Bigi Pangebied. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - De Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) is dinsdag gestart met metingen om de vervuiling in het Bigi Pangebied in Nickerie vast te stellen. Veel mensen in het district willen geen vis meer eten uit het gebied, wat aangeeft hoe ernstig de vervuiling is. “We willen weten wat daar gebeurt, zoals hoeveel vuil na elk bezoek achtergelaten wordt”, zegt Usha Satnarain van de universiteit.

Ze pleit er voor dat de overheid haast maakt met de instelling van het beloofde beheersorgaan, zodat de controle beter ter hand kan worden genomen. Het gebied staat niet alleen bekend om zijn vele vis, maar ook om het toerisme en dat vormt veelal een bron voor vervuiling van het milieu. Viezigheid uit de toiletten van de lodge komt in het water terecht, dat hierdoor vervuild wordt. Dit is niet goed voor de volksgezondheid. Satnarain vindt het jammer dat er sprake is van een gedoogbeleid waardoor de vervuiling steeds toeneemt.

Touroperator Kenneth Pawiroredjo spreekt tegen dat toeristen de grote boosdoeners zijn. "Wij houden ons aan afspraken en voeren ons vuil op een nette manier af uit het gebied." Hij verzekert dat zijn collega's dat ook doen, "omdat wij een nette omgeving willen bieden, vooral aan buitenlandse bezoekers." De milieuvervuiling moet volgens hem worden toegeschreven aan mensen die illegaal het gebied betreden en bij vertrek troep achterlaten.

Adjunct-districtssecretaris Joyce Toelsie, belast met milieuzaken in Nickerie, stelt dat de bestuursdienst in de voorbije periode het vuil twee keer in de maand opgehaald en verwerkt heeft. Satnarain stelt dat de afdeling Natuurbeheer erop moet toezien dat er geen illegale handelingen plaatsvinden in het gebied. "Hoe wil de overheid echter dat het gebied optimaal gecontroleerd wordt als die afdeling niet behoorlijk toegerust is?" Zij begrijpt niet dat overtreders die door jachtopzieners betrapt en aan de politie overgedragen worden, "al na een korte tijd weer in vrijheid worden gesteld".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina