Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Huisartsen boycotten nieuw tariefvoorstel

Huisartsen boycotten nieuw tariefvoorstel

13/08/2018 00:04 - Jason Pinas

Ondervoorzitter Glynes  Tjon Eng aan het woord op de openbare vergadering van de  Zorgraad.

Ondervoorzitter Glynes Tjon Eng aan het woord op de openbare vergadering van de Zorgraad. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De Zorgraad onder leiding van Anjanie Ganput is nogal verrast dat het collectief van zorgverleners niet akkoord gaat met het voorstel dat de raad onlangs heeft uitgebracht aan de regering, verzekeraars en zorgverleners. De raad heeft een tariefsverhoging geadviseerd van 20 procent voor specialisten en paramedici, 25 procent voor ziekenhuispersoneel en 40 procent voor huisartsen. Met name de particuliere huisartsen zijn zeer ontstemd.

De Zorgraad heeft voor de huisartsen een vergoeding van SRD 21 per patiënt per maand voorgesteld, die op termijn zal stijgen naar SRD 25. De huisartsen wijzen dit tariefsvoorstel af, volgens Ganput "zonder één steekhoudend argument". De redactie heeft de hand weten te leggen op een accountantsrapport dat de huisartsen hebben laten opstellen. Daaruit blijkt dat de huisartsen een maandelijkse vergoeding van gemiddeld SRD 65.000 nodig hebben om hun praktijk te kunnen draaien.

Dat is ongeveer SRD 15.000 meer dan wat ze zullen ontvangen wanneer ze akkoord gaan met het voorstel van de Zorgraad. Paramedici verlangen een maandinkomen van vierduizend US dollar, terwijl de specialisten uitkijken naar ruim twintigduizend US dollar per maand. Ook deze bedragen worden vanwege de slechte economische situatie niet ondersteund door de raad. Wanneer het huidige voorstel wordt uitgevoerd, zullen de ziekenhuizen de ligdagtarieven met 45 procent moeten verhogen.

"Wat we heel jammer vinden is dat er op de openbare vergadering van zaterdag alleen is gesproken over het tarief. Terwijl wij met z'n allen eigenlijk moeten praten over de zorg. Bijna niemand heeft gesproken over de medische voorziening of de kwaliteit van de huisartsen en ziekenhuizen. Wij kijken als raad naar het gehele plaatje", stelt ondervoorzitter Glynes Tjon Eng Soe tegenover de Ware Tijd. Ganput is vooral niet te spreken over de verklaring die het collectief van zorgverleners heeft uitgebracht. Daarin wordt de deskundigheid van de Zorgraad ter discussie gesteld.

*In de krant van dinsdag staat een uitgebreid verslag van de bijeenkomst, waarin ook de artsen aan het woord komen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina