Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Groep Albert Aboikoni beraadt zich

Groep Albert Aboikoni beraadt zich

11/08/2018 00:02 - Cheflin Paulus

Albert Aboikoni (m) die door president Desi Bouterse is aangewezen als granman van de Saramaccaners, wordt niet ondersteund door de Matawai, Ndjuka, Pamaka en Kwinti.

Albert Aboikoni (m) die door president Desi Bouterse is aangewezen als granman van de Saramaccaners, wordt niet ondersteund door de Matawai, Ndjuka, Pamaka en Kwinti. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "We zijn ons aan het beraden, welke stappen we zullen ondernemen”, is de korte reactie van Iwan Adjako, secretaris van Albert Aboikoni, die door president Desi Bouterse is aangewezen als granman van de Saramaccaners. Marrongroepen willen hem niet als grootopperhoofd van de stam en eisen dat de president van zijn keuze afziet.

Deze druist in tegen de principes van de marrongemeenschap over de gezagsopvolging op dit niveau. Dat zeggen de Matawai, Ndjuka, Pamaka en de Kwinti in een verklaring. Die is tot stand gekomen nadat er donderdag langdurig is vergaderd met minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Of de president is meegegaan met de wensen van de groepen is niet duidelijk. Dikan, die de verklaring heeft doorgestuurd naar de president, wil daarover niets zeggen.

Volgens een persbericht van het NII willen de marronstammen nu een bemiddelingspoging ondernemen. Er wordt hiermee beoogd de stam ertoe te bewegen, om volgens de geldende traditie en cultuur slechts één kandidaat naar voren te schuiven. Die zal vervolgens aan de regering worden voorgedragen, zodat de beëdiging en installatie in alle rust, zoals gebruikelijk, door de president in Paramaribo kunnen plaatsvinden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina