Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vids geeft strijd niet op

Vids geeft strijd niet op

10/08/2018 06:21 - Amanda Palis

Een der attracties van de speciale gebedsdienst ter gelegenheid van de Nationale dag der Inheemsen

Een der attracties van de speciale gebedsdienst ter gelegenheid van de Nationale dag der Inheemsen Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “We moeten verantwoordelijk leven met wat God ons heeft gegeven.” Dit zei bisschop Karel Choennie dinsdagavond tijdens de jaarlijkse speciale gebedsdienst ter gelegenheid van de Nationale dag der Inheemsen. Het bisdom stond met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) in Kathedrale Basiliek van Sint Petrus en Paulus stil bij de noodzaak voor een harmonieus behoud van ons regenwoud.

"Meer dan 80 procent van ons land bestaat uit bos, maar niet omdat ons bos zo groot is wil dat zeggen dat wij kunnen nemen wat wij willen", zei Choennie in een speciale boodschap. Ook paus Franciscus ondersteunt het initiatief voor behoud van het bos. "Samen met negen andere geestelijkenuit verschillende landen, heeft hij ons op het hart gedrukt om in dialoog te gaan met de inheemsen. Omdat zij niet alleen de eerste bewoners zijn geweest, maar ze hebben honderd jaar lang in harmonie kunnen leven met het bos", legde Choennie verder de bijzondere boodschap van de kerkvorst uit.


Het doet Theo Jubitana, voorzitter van de Vids goed dat de inheemsen niet alleen door de kerk, maar ook door de Paus worden ondersteund. "De staat Suriname heeft collectieve gronden rechten van de inheemsen na 25 jaar strijd nog steeds niet erkend, maar dat wij geven niet op. Met de ondersteuning van de kerk blijven wij vechten voor ons recht." De Vids is in 1992 opgericht om na de binnenlandse oorlog de vrede te herstellen en de belangen van de inheemsen te behartigen. "Wij worden ondanks onze inzet nog altijd gediscrimineerd. Onze gronden worden nog steeds zonder overleg verhandeld, verpacht, bevuild en leeggeroofd", zei Jubitana.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen