Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Gewoon doen

COLUMN: Gewoon doen

10/08/2018 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Om mezelf beter te leren kennen en angsten te overwinnen, maak ik een bucketlijst en zoek mijn grenzen op. Deze week stuurde ik mezelf verplicht naar de workshop samba- en kizomba-dansles. Geen idee of u de laatste vorm kent, anders moet u het maar googelen. Maar geloof mij als u dat doet, het is niet wat het lijkt. Integendeel. Mijn al wat oudere lijf verraste mij en deed de danspassen alsof ik een Range Rover bestuurde of in een geluidloze Audi reed. But it is not the hello, good evening maar de morning after. Ondanks een spierpijntje hier en daar was mijn euforie groot. Ik had het toch mooi gedaan. Een applaus voor mezelf. Volgende week weer. Applaus ook voor Mildred Demon, voorzitter van de Federatie van instellingen voor bijzonder onderwijs (Fibos), want deze organisatie doet het weer.

Fibos vraagt inschrijfgeld omdat de zij de kosten van de scholen moeten kunnen dekken. Men weigert geld te bedelen bij de overheid zodat toiletpapier en schoonmaakmiddelen kunnen worden aangeschaft. Chapeau! Die bedelmentaliteit inderdaad afvegen en door het toilet spoelen. Heel anders is de instelling van ruim duizend universiteitsstudenten en hun ouders als het gaat om de betaling van het inschrijfgeld. Zij hebben een petitie ingediend bij de Nationale Assemblee tegen de verhoging van het inschrijfgeld voor het schooljaar 2019/2020. U leest het goed. Nu al weten dat je het schoolgeld dat over een jaar betaald zal moeten worden níét kunt betalen. 'En voor dit jaar zijn we al te laat' wordt er achteraan gezegd en 'gaan ervan uit dat we het niet terug kunnen krijgen'.

Dat ziet er niet best uit voor de toekomst van ons land als het de mentaliteit is van toekomstige bestuurders, leiders, onderwijzers, wetenschappers, noem maar op. Hoe graag willen deze jonge mensen onafhankelijk en zelfstandig door het leven gaan? Kunnen zij geen baantje zoeken in de grote vakantie en hun ouders financieel helpen? De politieke partij die deze groep volgend jaar toezegt dat zij geen inschrijfgeld meer hoeven te betalen als zij de verkiezingen winnen, moet radicaal worden afgewezen. Want zachte heelmeesters maken stinkende wonden voor de opbouw van dit land.

Dat geldt ook voor een oproep van Paul Pinas, apostel van de gemeente Gods rivier Sophia's Lust en bestuurslid van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname. Hij wil dat de kerk meer inspraak krijgt in het regeringsbeleid. Spontaan zegt het stemmetje in mij: als de …(prediker!) de passie preekt, boer pas op je ganzen. Religieuze leiders moeten zich verre houden van elke bemoeienis met de overheid en de politiek. Het is niet raadzaam dat de kerk meer inspraak krijgt in overheidsbeleid.

Laten de religieuze leiders zich maar eerst inzetten voor gelijke rechten voor LBGT-ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders), het homohuwelijk en het recht op naamsverandering als er sprake is van geslachtsverandering. En waarom zouden vrouwen, nonnen, ook niet dezelfde handelingen mogen plegen en dezelfde bevoegdheden krijgen als priesters. Hun liefde voor God en motivatie om Hem te dienen is niet minder als dat van de mannelijke voorgangers. Voor de priesters geldt omgekeerd ook hetzelfde. Waarom mag een priester geen priester meer zijn als hij zegt ik wil een vrouw of man in mijn leven maar God blijft mijn allergrootste liefde. Dan is er ook geen leegloop en tekort meer aan priesters in de kerken.

Het is nu een prachtige tijd om vanwege de vele uitdagingen in ons land en 's lands lege huishoudportemonnee heel progressief beleid te voeren; we voeren de rij- en voertuigenbelasting in, heffen statiegeld, verbieden de verkoop van plastiek tasjes, agenten handhaven meer en delen massaal bekeuringen uit aan foutparkeerders, rijden met donkergetinte ruiten, snelheidsduivels en vervuilers van wijken en wegen. Eigen verantwoordelijkheid stimuleren. Gewoon doen en geen tjé poti mentaliteit in stand houden.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina