Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tachana Dalger vierde op 500 meter Junior Panam

Tachana Dalger vierde op 500 meter Junior Panam

09/08/2018 09:58 - Marciano Millerson

Wielrenster Tachana Dalger had na de race op de 500 meter extra zuurstof nodig om op adem te komen.

Wielrenster Tachana Dalger had na de race op de 500 meter extra zuurstof nodig om op adem te komen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Tachana Dalger is woensdag tijdens de Junior Panam-baankampioenschappen in een ‘personal best’ van 36.597 seconden als vierde gefinisht op het onderdeel 500 meter. Volgens coach Earl van Wilgen een verbetering van 1,5 seconden. Ook op haar eerste onderdeel, de 200 meter, verbeterde ze haar persoonlijke tijd. Met 12.897 seconden eindigde zij las negende van de tien renners. De lage temperatuur (vijftien graden) en hoogte, Cochabamba ligt 2,558 m boven zeespiegel, waren een enorme uitdaging.

"Vandaag was de temperatuur te verdragen en heb ik mij door middel van een langere opwarming beter voorbereid", aldus Dalger woensdag vanuit Bolivia. "Ik had als afspraak met mijn coach focussen en keihard te gaan zodat ik onder de 37 seconden zou rijden. Ik moest alles geven en dat heb ik gedaan." De achttienjarige wielrenster had gemikt een plek in de top drie. "Jammer genoeg ben ik vierde geworden."

Dalger heeft alles uit de kast had gehaald: ze raakte na de race buiten adem en werd meteen aan een zuurstofapparaat geplaatst. Zij gelooft niet dat er meer in zat qua snelheid. "Dat was alles, maar misschien als ik op een moderne baan trainde zoals mijn tegenstanders was ik hoger geëindigd. Ik ben echter niet ontevreden,  want wij hebben geen moderne baan in Suriname en ik heb toch een goede tijd weten neer te zetten."

Volgens van Wilgen was dit resultaat boven verwachting. Hij is geruime tijd beziggeweest om Dalger voor dit onderdeel klaar te stomen. "Ik mikte op een top vijf-finish en ben dan super trots op haar, want ze heeft diep gegraven en had daarbij extra zuurstof nodig om hoog te eindigen." Op de vraag of zijn pupil bij gunstige weersomstandigheden een veel beter resultaat had kunnen neerzetten: "Nee. Dit is gewoon alles dat ze had en wat ze heeft gegeven."

Ook de oefenmeester bevestigd dat de weersomstandigheden woensdag anders waren. "Het was iets warmer." Er is geen speciale tactiek gehanteerd, om te bewerkstelligen dat Dalger een betere beurt op de 500 m zou maken. "Je kan niets doen, want de lucht is ijl. Als je dit niet gewend bent ga je problemen krijgen."

Het duo is naar Bolivia gereisd zodat Dalger haar krachten kan meten met die van de beste wielrensters in de regio kon meten. Ook moest zij zich in de kijkers van de Internationale Wielrenunie (UCI) fietsen. Bij een goede prestatie kan Dalger namelijk in aanmerking komen voor een kortetermijnbeurs (high level trainingsprogramma) van UCI in Zwitserland. Op de vraag of dat is gelukt, antwoordt Van Wilgen: "Ik hoop het, maar haar tijd is wel goed."

Dalger sluit vandaag (donderdag) haar deelname aan het evenement af met het onderdeel keirin. Van Wilgen wil geen hoge verwachtingen creëren. "We zien wel want keirin is best tactisch en je zult goed moeten opletten. Bij dit onderdeel moet je geduldig zijn en moet je niet te vroeg aanvallen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen