Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scholieren luiden in de Palmentuin Ingi Dey in

Scholieren luiden in de Palmentuin Ingi Dey in

09/08/2018 08:02 - Audry Wajwakana

Op het podium in de Palmentuin is de Dag der Inheemsen ingeluid door enthousiaste schoolkinderen.

Op het podium in de Palmentuin is de Dag der Inheemsen ingeluid door enthousiaste schoolkinderen. Foto: Jomara Roletti  

PARAMARIBO - Enkele pupillen van de Kennedyschool, Huize Campagne en Arya Dewaker hebben woensdagochtend met hun podiumpresentaties de viering van Inheemse Dag in de Palmentuin ingeluid. Terwijl pingo, hey en anyumara staan te pruttelen in de peprewatrapotten van de verschillende stands entertainden de leerlingen het goed opgekomen publiek met zang, dans en gedichtvoordrachten.

Het is de eerste keer dat de viering al 's ochtends is begonnen. Normaal was dat altijd pas laat in de avond op 8 augustus. Josien Aloema-Tokoe van de Amazone Markt coördineert de activiteiten in de Palmentuin al achttien jaar coördineert. Zij zegt dat de nationale viering vanaf dit jaar een educatief karakter heeft. "We moeten bij de jongeren beginnen om ze voor te houden wat al die nationale dagen inhouden. Vandaar dat ze eerst bij Baba en Mai en al de monumenten in de omgeving zijn geweest om vervolgens bij de inheemsen te belanden", zegt Aloema-Tokoe.

De traditionele gebedsceremonie, woensdagochtend om zes uur,  sloot aan bij het thema 'Inheemse volken, bescherming en ontwikkeling van het Amazone-regenwoud'. "Het kappen van alle bomen en het mijnen van goud brengt wel geld in het nationaal laadje, maar wat laat je achter voor onze nakomelingen als je alles in het milieu vernietigd? Inheemsen zijn eigenlijk de beschermers van het milieu en de hele mensheid, want ze zij maken alleen gebruik wat ze nodig hebben om te overleven. Wij hebben ook onze eigen ideeën hoe je het regenwoud kunt beschermen en daarmee nationale ontwikkeling kan brengen", zegt Aloema.

In de verschillende stands worden behalve inheemse gerechten en dranken ook craftproducten verkocht. De Coica, het overkoepelend orgaan van de inheemsen van het Amazonegebied, stuurde dit jaar vertegenwoordigers uit Bolivia. Tot in de laten avonduren zijn er culturele optredens van verschillende inheemse volken en kaskawi-bands. Ook op 9 augustus zijn er activiteiten en podiumpresentaties in de Palmentuin. Om tien uur 's morgen is er een smoke and cleansing ceremony, een traditionele spirituele reiniging.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina