Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geestelijken vragen aanpak gezondheidszorg

Geestelijken vragen om structurele oplossing ziekenhuizen

09/08/2018 17:16 - Merredith Bruce

Geestelijken vragen om structurele oplossing ziekenhuizen

 

PARAMARIBO - Vertegenwoordigers van het Comité Christelijke Kerken (CCK) hebben in een onderhoud met minister Antoine Elias van Volksgezondheid gevraagd om een structurele aanpak van de problemen binnen de gezondheidszorg. De religieuze leiders wilden weten wat het beleid van het ministerie voor de gezondheidszorg is.

De financiële injectie van SRD 100 miljoen die de ziekenhuizen onlangs van de overheid hebben gekregen, is slechts voor een korte periode effectief. De ontmoeting eind vorige week kwam nadat het Diakonessenhuis de kerken had geïnformeerd over de financiële problemen. Vanwege betalingsachterstand van de overheid gaat de kwaliteit van de zorg achteruit.

"De meest brandende vraag was of er een structurele oplossing komt", zegt bisschop Karel Choennie van het RK Bisdom desgevraagd. Hij zegt dat de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) op korte termijn een integraal plan zal presenteren voor een langdurige en structurele oplossing. Dat heeft hij vernomen van de minister.

Desiré Peerwijk, praeses van de Evangelische Broedergemeente Suriname was ook aanwezig bij het onderhoud. Hij stelt dat de situatie zorgen baart. "Er kan op deze manier geen adequate zorg geboden worden", zegt hij over de betalingsachterstand van de overheid bij de ziekenhuizen. Hierdoor zijn de instellingen niet in staat om te voldoen aan hun betalingsverplichtingen.

"Die bezorgdheid hebben wij proberen over te brengen aan de minister." De geestelijke merkt dat er wel een financiële injectie is gegeven, maar dat het onduidelijk is hoe snel de overheid de betalingsachterstand zal inlopen. "We hopen dat de minister zich houdt aan de belofte voor een structurele oplossing."

De vertegenwoordigers van het CCK hebben zich tijdens het onderhoud in het bijzonder gericht op de financiële situatie van het Diakonessenhuis, het St. Vincentiusziekenhuis en de Medische Zending, ziekeninstellingen die vanuit de kerk zijn opgericht. Tijdens het onderhoud heeft Elias gewag gemaakt van de op handen zijnde doorlichting van de instellingen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina