Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: San Ronald Du?

COLUMN: San Ronald Du?

09/08/2018 14:00 - Pokay Tongo

Stuart Rahan

Stuart Rahan  

Loop jouw opvolger nooit voor de voeten, is een principiële politieke attitude. Je kan het ook anders formuleren: geef jouw voorganger nooit de openbare ruimte. In beide gevallen ging de NPS te lichtzinnig om met deze ongeschreven regels. Achterban en volgers zijn namelijk niet gebaat bij verwarring. In de Alcoa-kwestie is oud-NPS-leider Ronald Venetiaan van stal gehaald. Kennelijk met de bedoeling de geloofwaardige steun en toeverlaat te zijn van voorzitter Gregory Rusland. Daarmee is een verkeerd beeld geschetst als zou Rusland zwak en ongeloofwaardig zijn. In deze voor Suriname cruciale situatie straalt de NPS in ieder geval geen kracht en stabiliteit uit.

Gregory Rusland desavoueerde zichzelf in een kwestie waar hij jarenlang de macht over had. Als gewezen minister van Natuurlijke Hulpbronnen en huidige NPS-voorzitter was dit de uitgelezen kans zich niet alleen geloofwaardig te presenteren maar ook als ter zake deskundige neer te zetten. Voor de aanstaande verkiezingen een soort generale als serieuze boost voor sterk leiderschap. In vergelijking met de huidige NH-minister Regilio Dodson (die is op een zijspoor gezet) had Rusland in de regering Venetiaan/Sardjoe (2000 - 2010) de politieke leiding in de Alcoa-zaak. Ik betwijfel het of hij nog zo'n tweede kans krijgt.

Ronald Venetiaan heeft zijn tijd gehad. Of hij de juiste president geweest is die het land weer op de rails heeft gekregen, zal de tijd uitwijzen. Wij zullen hem in ieder geval herinneren als de man die Suriname bespaarde van kruiwagenvolle waardeloze Krus'ede. De Krus'ede met drie nullen verving hij door de SRD, de 'ssrrtt' of San Ronald Du. Nou, dat heeft hij mooi gedaan. Venetiaan had moeten bedanken voor de Alcoa-eer en kroonprins Rusland het podium moeten gunnen de teloorgang van de NPS enigszins te herstellen. Zitting nemen in een denktank van de partij die zwaarwichtige onderwerpen als de Alcoa-kwestie nader bestudeert, is een ideale functie. Het had zijn bescheidenheid gesierd.

Neem oud-president Barack Obama van de Verenigde Staten als voorbeeld. Ondanks zijn populariteit nog minstens even groot is als toen hij het Witte Huis verliet, heeft Obama nooit de ambitie gehad zijn partij/opvolger te intimideren. Hij kiest zorgvuldig zijn momenten uit om de geestelijk zwakzinnige Donald Trump op zijn nummer te zetten. Zo nam hij onlangs tijdens de herdenking van de honderdste geboortedag van Nelson Mandela de gelegenheid te baat. Een zeldzaam openbaar moment waar de wereld met een zekere heimwee naar hem keek en luisterde. Hij gaf ons even weer hoop in tegenstelling tot zijn opvolger die afstevent op zinloze oorlogen. Tot nu toe heeft de VHP zich kunnen inhouden door niet steeds aan het dode paard Ramdien Sardjoe te willen trekken.

Trouwens, nog gefeliciteerd met uw verjaardag op 18 juni meneer Venetiaan. Weliswaar laat maar na je tachtigste mag je iedereen met zo'n begerenswaardige leeftijd bij wijze van spreken elke dag weer feliciteren. Iedere dag erbij is winst. En al helemaal als lichaam en geest in volle harmonie op elkaar zijn afgestemd. Op je lauweren rusten kan, mag, maar van een oud-president verwacht ik sowieso geen publieke optredens in zaken waar je ooit eens zelf verantwoordelijkheid voor droeg. Ik verwacht slechts één bijdrage: uw memoires!

Beste Ronald Venetiaan, u verkeert in de gelukkige omstandigheid om uw afgelopen politieke carrière, van PNR naar NPS, in uw eigen bewoordingen met ons als nageslacht te delen. Geen enkele biograaf, eindredacteur of uitgever die uw mening op papier zal bijstellen of vragen uw gedachten anders te formuleren. U hebt er de vrije hand in. Biografen praten met meerdere personen behalve u. Het resultaat is meestal een vertekend beeld over uw persoon. U kent als geen ander de feiten en uw standpunten daaromtrent. Ferteri unu San Ronald Du so wi kan teki leri.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina