Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Artsen niet blij met advies Zorgraad

Artsen niet blij met advies Zorgraad

09/08/2018 11:47 - Aidy Pinas-Agodeba

Artsen niet blij met advies Zorgraad

 

PARAMARIBO - De particuliere huisartsen zijn teleurgesteld in het advies van de Zorgraad aan het ministerie van Volksgezondheid dat per maand voor elke ingeschreven verzekerde SRD 21 moet worden betaald. Ze zullen zich hierover zaterdag uitspreken op openbare vergadering van de Zorgraad. Vorige week wilde noch de Raad, noch minister Antoine Elias van Volksgezondheid uitweiden over het voorstel.

De artsen, aangesloten bij de Vereniging van Medici in Suriname, eisen dat de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) hen per verzekerde 5,85 US dollar per maand betaalt, zoals staat in het contract van juni 2015. Dit bedrag eisen ze ook van andere verzekeringsmaatschappijen. Het SZF betaalt op dit moment ruim SRD 24 per verzekerde per maand.

Voor BaZo-verzekerden krijgen de huisartsen ongeveer SRD 20. De tarieven van de andere verzekeringsmaatschappijen liggen lager dan die van het fonds. Parsasco betaalt SRD 18 en Assuria en Self Reliance ongeveer SRD 17,50.

De artsen stellen dat ze niet kunnen overleven van het 'hongerloon' dat ze nu ontvangen. Volgens een rapport dat in 2012 is opgemaakt door een accountantsbureau zou 36 procent van het brutoloon besteed moeten worden aan praktijkkosten, zoals onderhoud, huur van de kliniek en beveiliging. De resterende 62 procent, is honorarium.

De huisartsen eisen dat de situatie wordt aangepakt, omdat er kleine praktijken zijn die totaal niet uitkomen. Om de kwaliteit van de zorg te waarborgen is het belangrijk dat de dienstverleners tevreden zijn en hun praktijk kunnen onderhouden. De huidige situatie zorgt voor demotivatie en slechte dienstverlening aan patiënten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina