Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gezagscrisis?

COMMENTAAR: Gezagscrisis?

08/08/2018 12:00

COMMENTAAR: Gezagscrisis?

 

GELET OP HET feit dat de woordvoerder van twaalf Saamaka lo benadrukt dat Albert Aboikoni niet geaccepteerd wordt als granman der Saramaccaners en de ondersteuners van Naze Amina dezelfde mening zijn toegedaan, kan de aanwijzing van Albert Aboikoni als grootopperhoofd door president Desi Bouterse tot een gezagscrisis leiden. Amina, Frans Banai en Aboikoni waren naar voren geschoven door elk een aparte groep Saramaccaners.

Bouterse heeft in deze slepende kwestie de knoop doorgehakt. Hij heeft zich daarbij laten leiden door de kennis van de persoon als het gaat om de cultuur, die belangrijk is voor granman en stam en zijn ontwikkelingsvisie om het volk tot grotere hoogte te brengen. Veel wijst erop dat de president beoordelingscriteria heeft bepaald voor het ambt van granman, naast de traditionele lijn die altijd is gevolgd.

Het is niet duidelijk of daarbij gevraagd wordt om een danig opleidingsniveau om de functie van granman te bekleden. Als met de door Bouterse gehanteerde criteria wordt bedoeld dat van de granman een bepaalde graad van ontwikkeling wordt verwacht, is afgeweken van voorgaande aanwijzingen. Waarom nu wel in het geval van Aboikoni, omdat hij waarschijnlijk beter geschoold is dan de andere kandidaten die naar voren zijn geschoven? 

Ontwikkelingsvisie is een groot woord. Het veronderstelt een brede kijk op een wetenschappelijk verantwoorde aanpak van zaken. De wijze waarop het binnenland wordt bestuurd getuigt niet van ontwikkelingsvisie door de regering. Dat wordt nu van een enkeling - de granman - wel gevraagd. Waarom de weg van verkiezingen niet is gevolgd, is dat het mogelijk in strijd is met de traditionele manier waarop een granman wordt aangesteld. Maar voor een favoriete kandidaat kiezen zoals nu, heeft de Saramaccaners ogenschijnlijk niet dichterbij elkaar gebracht.

Tegenstanders van Aboikoni sluiten escalatie van het conflict uit, maar de kans dat er een gezagscrisis ontstaat is levensgroot aanwezig. Het zal veel vergen om weer een eenheid te smeden tussen de rivaliserende groepen. In het kader van vrede, rust, veiligheid en verzoening wil de president groepen die 'buiten de boot' zijn gevallen betrekken. Hoe hij dat wil doen is niet gezegd..

Vermoedelijk zal de eerste confrontatie plaatsvinden wanneer de granman zich meldt bij de traditionele residentie te Asindonhopo waar zijn rivaal Amina zich al heeft genesteld. Peter Amoida, woordvoerder van Banai heeft verzekerd dat het protest over de aanwijzing van Aboikoni zich zal beperken tot de media. Daarmee is de garantie gegeven dat er zich geen onregelmatigheden zullen voordoen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina