Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Gevallen maskers en excuses

COLUMN: Gevallen maskers en excuses

06/08/2018 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Zoals ik vorige week beloofde zou ik vijf leden van de NDP-fractie met argusogen volgen tijdens de assembleevergadering over Alcoa. En ze hebben niet teleurgesteld... tot nu toe. Waar de regering en de onderhandelingscommissie de belangen van de multinational lijken te verdedigen, stond de NDP-fractie dit keer voor Suriname. Alleen, als je stelt dat de ontmanteling illegaal is, moet je als coalitie bereid zijn daar vervolg aan te geven door een motie aan te nemen waarin van de regering wordt geëist dat alle handelingen die te maken hebben met het ontmantelen, per direct worden stopgezet

Dat de president het niet nodig vond om zelf naar 's lands vergaderzaal te gaan om zijn beleid te verdedigen, zegt ook veel. Heel veel! Over welk belang bij Desi Bouterse prioriteit geniet. In deze kwestie in ieder geval niet het Surinaamse belang. Wat kan er belangrijker zijn dan de toekomst van de Surinaamse bauxietindustrie? Je kunt van alles vinden van Jules Wijdenbosch en Ronald Venetiaan als president, maar die hadden nooit en te nimmer de verdediging van de MoU overgelaten aan een vicepresident. Het eerste masker is hiermee wat mij betreft gevallen.

Overigens zijn er een hoop personen die voor ons allen besluiten nemen in deze kwestie en zich verschuilen achter maskers en nergens verantwoording hoeven af te leggen. En dan heb ik het over de leden van de onderhandelingscommissie. Het is daarom te hopen dat Surinamers die nog werken bij de Suralco, desnoods met een masker op als ze bang zijn voor vergelding, de klok gaan luiden en vertellen wat ze weten. Als dat gebeurt, zal de afhandeling van deze kwestie rijp blijken voor een parlementaire enquête en mogelijk strafrechtelijke vervolging.

Stelt u zich eens voor dat de onderhandelaars van Alcoa naar Suriname zijn gekomen en op een field trip naar een Suralco-locatie gaan. Daar treffen ze enkele overgebleven Suralconiërs. Ze nemen er een paar in vertrouwen en zeggen: "We hebben 'jullie' onderhandelingscommissie bij de eerste meeting vier vragen gesteld. Uit hun antwoorden kunnen we opmaken dat ze niet weten waar ze het over hebben. En die ene meneer, die is slechts bezig te onderhandelen voor zijn eigen zakenimperium." Als het daadwerkelijk zo is gegaan, dan is het de plicht van de Suralconiërs die aanwezig waren bij deze ontboezeming van de Alcoa-onderhandelaars, de klok te luiden.

Trouwens, hoe langer deze kwestie zich voortsleept, hoe meer er duidelijk wordt. Daarom wil ik namens de vorige regering, de NDP en al die mensen die meezongen in hun koor, excuses aanbieden aan VHP-voorzitter Santokhi. U jokte niet toen u bekendmaakte dat Alcoa Suriname zou verlaten. Wie toen wel jokte? De regering en de NDP. Maar ach, dat vind ik half niet zo erg. Er waren verkiezingen in aantocht en dat was politiek. Het ware misschien ook meer in het belang van de onderhandelingspositie van Suriname geweest, als Santokhi dit eerst binnenkamers had besproken en pas ermee naar buiten was gekomen als de regering had geweigerd om het nationaal aan te pakken.

Wie ik het wel kwalijk neem dat ze toen ook hebben gejokt, is Alcoa. Gaat u de nieuwsberichten uit die periode maar na. Ze ontkenden alles wat Santokhi had gezegd, zelfs dat er met hem gesproken was. En ze zeiden erbij dat de raffinaderij zou worden behouden. Dat is het belangrijkste masker dat de afgelopen week is gevallen. Zeker nu de vicepresident heeft gemeld dat het al in 2014 voor zowel de regering als Alcoa al duidelijk was dat de multinational zou vertrekken. Het bewijs dat ze hier zijn om slechts hun eigen belang te dienen.

Als wij zo dom zijn er politiek mee te bedrijven, zal Alcoa daar handig gebruik van maken en ons met de gebakken peren achterlaten. Het is aan de president het initiatief te nemen om het land in deze kwestie alsnog (politiek) te verenigen en met de coalitie en oppositie één vuist te maken. En als hij daartoe niet in staat is, moet De Nationale Assemblee, met de NDP-fractie voorop, dat afdwingen. Dat is wat het volk wil. Dat is zaterdagavond overigens meer dan duidelijk geworden! Taa fa no de!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina