Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Venetiaan: 'Studie Bakhuis-bauxiet loze belofte'

Ex-president Venetiaan: 'Studie Bakhuis-bauxiet loze belofte'

04/08/2018 09:12 - Ivan Cairo

Oud-president Ronald Venetiaan geeft uitleg over de onderhandelingen met Alcoa in zijn regeerperiode. Naast hem zit NPS-voorzitter Gregory Rusland; achter hem staat Roseline Daan, de MC van de avond.

Oud-president Ronald Venetiaan geeft uitleg over de onderhandelingen met Alcoa in zijn regeerperiode. Naast hem zit NPS-voorzitter Gregory Rusland; achter hem staat Roseline Daan, de MC van de avond. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De door Alcoa toegezegde studie naar bauxietvoorraden in het Bakhuisgebergte als basis voor een doorstart van de bauxietindustrie in Suriname is een “loze belofte”. Tot die conclusie komt Ronald Venetiaan, ex-president tevens erevoorzitter van de NPS. Tijdens een lezing van de partij over de Alcoa-kwestie vrijdagavond in Grun Dyari, gaf hij aan dat de locaties van bewezen voorraden al bekend zijn en dat reeds onderzoek is gedaan naar de haalbaarheid van bauxietoperaties in het westen.

De ex-president gelooft dat in de kwestie die nu speelt alles nog niet verloren is. Hij adviseert De Nationale Assemblee te blijven trekken aan deze zaak zodat het beste voor Suriname uit het vuur gesleept wordt. Ook moet voorkomen worden dat de bauxietreserves worden "verkocht" zonder dat de begunstigde maatschappijen deze tot ontwikkeling brengen. Verder moet Suriname zoeken naar schonere en milieuvriendelijkere procedés om bauxiet te verwerken en omzien naar partners die de voorraden wel tot ontwikkeling willen brengen.

"Ik weet niet wat voor studies men nog meer wil", reageerde de politicus in ruste op de toezegging van Alcoa dat er haalbaarheidsstudies over West-Suriname zullen worden gemaakt. Hij reageerde ook op opmerkingen van regeringsleden die zaken uit het verleden aangrijpen om hun verantwoordelijkheid in de Alcoa-kwestie, van zich af te schuiven. "Onzin", noemde Venetiaan de zaken die de huidige regering aanvoert om eerdere regeringen in een kwaad daglicht te stellen.

Venetiaan legde uit dat nabij de destijds aangelegde spoorbaan een bewezen reserve van 53,4 miljoen metrieke ton bauziet was vastgesteld. Daarnaast is in een straal van 25 kilometer in de omtrek ook nog eens een bauxietvoorraad van ruim 11,4 miljoen metrieke ton vastgesteld. Venetiaan merkte op dat tijdens zijn presidentschap een topper van Alcoa naar Suriname kwam met een investeringsbod van bijkans US 2,4 miljard dollar. Met die investering zouden in West-Suriname een aluinaardefabriek, aluminiumsmelterij en waterkrachtwerk worden neergezet. De directie van Alcoa in Pittsburgh, VS, vond het project echter financieel niet haalbaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina