Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President houdt hearings over Saamaka-granman

President houdt hearings over opvolging Saamaka-granman

03/08/2018 23:55 - Ivan Cairo

President Desi Bouterse en minister Edgar Dikan vrijdag in gesprek met een van de groepen die een kandidaat-granman naar voren hebben geschoven. Onder de aanwezigen waren ook districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Saramacca en Faizel Abdoelgafoer, voorzitter van de NDP-jongeren.

President Desi Bouterse en minister Edgar Dikan vrijdag in gesprek met een van de groepen die een kandidaat-granman naar voren hebben geschoven. Onder de aanwezigen waren ook districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Saramacca en Faizel Abdoelgafoer, voorzitter van de NDP-jongeren. Foto: NII  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft vrijdag de kandidaten die door stamleden zijn voorgedragen als de nieuwe granman van de Saamaka-stam ontvangen in het Presidentieel Paleis. De drie kandidaatstamhoofden werden afzonderlijk ontvangen en door de verschillende kampen is Bouterse geïnformeerd over de opvolging van de enkele jaren geleden overleden stamleider Belfon Aboikoni. Drie groepen strijden om de eer het nieuwe stamhoofd te leveren.

Intussen hebben alle groepen 'hun' granman geïnstalleerd en proberen ze hun kandidaat door de overheid erkend te krijgen als de rechtmatige stamleider. De regering probeert al geruime tijd een oplossing te vinden voor dit vraagstuk dat tot verdeeldheid in de stam heeft geleid. Via de hearings probeert president Bouterse een middenweg te vinden. Volgens minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling dient een einde te komen aan het slepend conflict. Zaterdag voert Bouterse overleg met alle hoofdkapiteins uit het woongebied van de Saamaka.

De hearings gaan maandag door wanneer de regeringsleider vertegenwoordigers van de inheemsen en de andere in stamverband levende groepen zal ontvangen zodat die hun inzichten kunnen geven over een mogelijke oplossing van het vraagstuk. De consultaties zijn vooral bedoeld om meer inzicht te krijgen in de problematiek en welke oplossingsmodellen de betrokken partijen zelf zien en hoe de andere groepen erover denken. Minister Dikan hoopt op een "positieve uitkomst".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina