Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog geen 3 procent geeft uitsluitend borstvoeding

Nog geen drie procent moeders geeft uitsluitend borstvoeding

02/08/2018 00:06 - Beta Debidien

Volksgezondheidsminister Antoine Elias bij de start van de borstvoedingweek in Nickerie.

Volksgezondheidsminister Antoine Elias bij de start van de borstvoedingweek in Nickerie. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - “Minder dan 3 procent van moeders in Suriname geeft in de eerste zes maanden na geboorte uitsluitend borstvoeding. Geen cijfer om trots op te zijn.” Dit zei minister Antoine Elias van Volksgezondheid woensdag bij de start van de borstvoedingsweek in Nickerie. Hij hoopt dat het beleid van zijn ministerie kan zorgen voor een stijging tot 30 procent.

'Borstvoeding, de basis voor het leven', is dit jaar het thema van de week die duurt tot 7 augustus. Door optimale borstvoeding in de eerste twee jaar heeft een kind de grootste overlevingskansen, benadrukt de Stichting ter Bevordering van Borstvoeding in Suriname die de week jaarlijks organiseert. 

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg heeft zich gecommitteerd om het sterftecijfer onder jonge kinderen te verminderen en werkt aan bevordering van borstvoeding. De minister zegt dat hiertoe een plan wordt ontwikkeld dat gericht is op veilig moederschap en gezondheid van pasgeborene en het initatief voor babyvriendelijke ziekenhuizen.

Elias noemt borstvoeding essentieel om elke pasgeborene de beste start te geven. "Wij zijn bezig met het maken van een wet om blikvoeding aan banden te leggen met het doel borstvoeding een eerlijke kans te geven." Het ministerie zal nu het nationale Early Child Development-beleid formuleren en uitvoeren.

Sonja Diran, de verpleegkundig directeur van het Mungra Medisch Centrum (MMC), Sonja Diran is blij dat de borstvoedingweek in dat district is gelanceerd. Ze zegt dat in april vorig jaar binnen het MMC een werkgroep is ingesteld om alles wat met borstvoeding te maken heeft, te stimuleren.

Het team moet zorgen voor voorlichting, advies en begeleiding. Moedermelk geven hoort volgens haar een natuurlijk proces te zijn "en is een niet te evenaren manier om de baby te voorzien van ideale voeding voor gezonde groei en ontwikkeling". Ze benadrukt dat de vele antistoffen in bobi merki de baby beschermen tegen ziekten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen