Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Aluinaarderaffinaderij niet meer rendabel’

‘Aluinaarderaffinaderij niet meer rendabel’

02/08/2018 19:38 - Ivan Cairo

Vicepresident Ashwin Adhin.

Vicepresident Ashwin Adhin. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De aluinaarderaffinaderij te Paranam was niet langer rendabel en er was ook geen bauxiet om deze te voeden. Onderhoud zou daarnaast een smak geld kosten, wat de overheid momenteel niet heeft. Daar ook eigenaar Alcoa geen brood meer zag in de aluinaardefabriek is uiteindelijk besloten deze te slopen. Dat hield vicepresident Ashwin Adhin het parlement dinsdag voor. De regering baseert haar standpunt om de raffinaderij niet in stand te houden op een rapport van de Canadese consultant Worley Parsons die de fabriek in feite volledig heeft afgeschreven.

De raffinaderij is volgens de consultant niet meer in staat om tegen een concurrerende kostprijs te produceren. Ook zal er jaarlijks 25 miljoen US dollar gedurende een periode van tien jaar moeten worden opgehoest voor herstel van de fabriek, naast de reguliere onderhoudskosten. De algehele fysieke conditie van de installaties te Paranam en de bijbehorende infrastructuur werden door de consultant als ondermaats beoordeeld. Daarbij werd aangegeven dat er "verschillende upgrades en reparaties nodig zouden zijn om de continuïteit te garanderen", hield Adhin het parlement voor.

Adhin voerde voorts aan dat Suriname destijds heeft verzuimd bauxietreserves beschikbaar te stellen aan BHP-Billiton de toenmalige partner van Suralco. BHP Billiton had haar zinnen gezet op de bauxietvoorkomens in het Bakhuisgebergte. Adhin noemde het onbegrijpelijk dat de concessieaanvraag van BHP Billiton niet was gehonoreerd.

NPS-assembleelid en toenmalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, merkte op dat de mededeling van de vicepresident niet op waarheid berust. Hij ontkende categorisch dat de regering had geweigerd bauxietreserves aan BHP-Billiton beschikbaar te stellen zodat de operaties voor langere tijd veilig gesteld konden worden. "Ik moet de mythe uit de wereld helpen, Billiton is nooit erts geweigerd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina