Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Cuba zal beperkt privébezit toestaan

Nieuwe grondwet Cuba laat beperkt privébezit toe

15/07/2018 07:03

De nieuwe Cubaanse president Miguel Diaz-Canel maakt ook deel uit van de commissie die de nieuwe grondwet voorbereidt. Wanneer Cuba voor het eerst een minister-president krijgt, geeft de president niet langer leiding aan de regering.

De nieuwe Cubaanse president Miguel Diaz-Canel maakt ook deel uit van de commissie die de nieuwe grondwet voorbereidt. Wanneer Cuba voor het eerst een minister-president krijgt, geeft de president niet langer leiding aan de regering. Foto: Reuters  

HAVANA - De socialistische eilandnatie Cuba zal in een nieuwe versie van zijn grondwet privébezit beperkt erkennen. Openbaar bezit blijft wel de voorkeur genieten, schrijven de Cubaanse staatsmedia vandaag, zonder uit te weiden over de details.

De rol van de vrije markt krijgt een plaats in de hervormde grondwet, die benadrukt dat buitenlandse investeringen van belang zijn voor de ontwikkeling van Cuba. De nieuwe grondwet garandeert vrijheid van religie en verbiedt discriminatie op basis van geslacht. Het is onduidelijk of het homohuwelijk in de toekomst mogelijk wordt.

De Communistische Partij blijft wel de enige politieke macht in het land en het communisme de drijvende kracht achter de economie, met openbaar bezit als voorkeur. De nieuwe grondwet introduceert een voor Cuba nieuwe politieke functie, die van minister-president, schrijft het officiële internetplatform Cubadebate.

Tot slot wordt de maximale zittingsperiode van presidenten beperkt tot maximaal twee ambtstermijnen van vijf jaar. Cuba's oud-president Raúl Castro (87) is voorzitter van de commissie die de grondwetwijziging voorbereidt. Hij blijft de leider van de Communistische Partij. Het ontwerp wordt eind juli bij het parlement ingediend. De bevolking moet stemmen over de nieuwe grondwet voordat die in werking treedt. DeMorgen.be/AD.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina