Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname vrij van mond- en klauwzeer

Suriname vrij van mond- en klauwzeer

10/07/2018 22:08 - Aidy Pinas-Agodeba

Enkele grazende runderen. De Wereldorganisatie voor Diergezondheid heeft Suriname officieel vrij verklaard van mond- en klauwzeer.

Enkele grazende runderen. De Wereldorganisatie voor Diergezondheid heeft Suriname officieel vrij verklaard van mond- en klauwzeer.  

PARAMARIBO - Suriname is sinds kort officieel vrij van mond- en klauwzeer (mkz). Deze status heeft het land onlangs verkregen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE). Bij uitbraak van de ziekte kan er sprake zijn van veel verlies van evenhoevigen zoals koeien, kleine herkauwers en varkens.

De voornaamste verschijnselen zijn wondjes (blaasjes) in de bek en aan de klauwen. Veearts Edmund Rozenblad, die jaren onderdirecteur Veeteelt van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij is geweest, is blij met de verkregen status. Het is volgens hem niet iets dat in een oogwenk is geschied, maar er is een heel proces aan vooraf gegaan. Suriname moest de organisatie kunnen aantonen dat de ziekte daadwerkelijk niet voorkomt.

"Als je officieel vrij verklaard bent van deze ziekte gaan deuren voor je open in de wereld. Ik ben dus heel blij voor Suriname. Natuurlijk is het belangrijk om de ziekte buiten de grenzen te houden", zegt hij. Het is volgens Rozenblad noodzakelijk dat er een goede Veteriniare Dienst en een goed lab, goede registratie van dieren en bekwaam personeel beschikbaar zijn. Hij vindt dat opeenvolgende regeringen weinig aandacht besteed hebben aan de Veterinaire Dienst om deze kwalitatief goed functionerend te maken en te houden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina