Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinaamse ondernemers op Kwaku Festival

Surinaamse ondernemers lanceren eigen lijn op Kwaku Summer Festival

10/07/2018 19:31 - Sharon Singh

V.l.n.r. Tania Lieuw-A-Soe, Susan Tjon-A-Hung en Ingrid Kabelofodi van Wi! Uma Fu Sranan.

V.l.n.r. Tania Lieuw-A-Soe, Susan Tjon-A-Hung en Ingrid Kabelofodi van Wi! Uma Fu Sranan. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Acht lokale ondernemers zullen hun producten lanceren op het Kwaku Summer Festival in Nederland. Tania Lieuw-A-Soe, voorzitter van Wi! Uma Fu Sranan, is van plan de bezoekers van het festival te imponeren met de lokale producten. “We gaan ze trakteren op een stevige kadekra met verse ingrediënten en cassavebrood.” De organisatie heeft maandag een mini-proeverij georganiseerd, waarbij mediawerkers konden ervaren wat er op het festival met cultuur, muziek en eten aangeboden zal worden.

De Surinaamse ondernemers zullen aanwezig zijn met pure, organisch geteelde en fairtrade-producten. De 'proevers' maakten onder meer kennis met pannenkoeken van cassavemeel, puntbroden van cassavemeel met pindakaas, thee en sapsoorten, zoals podosiri. De kruidenthee is vrij onbekend voor de stadsmensen. "We zijn nog bezig met het onderzoek naar de medicinale waarde ervan, maar de inheemsen van Kwamalasamutu gebruiken het voor een natuurlijke energy boost", zei Niradj Hanoeman van Amazon Conservation Team.

Op een tafel staan cassaveproducten met verschillende meelsoorten en kokori. Syuru-jam, stroop, gekonfijte vruchten, fonfon pepre en zeep zullen ook in Nederland gepresenteerd worden. Susan Tjon-A-Hung, directeur van Handelmaatschappij Willemsberg, zegt dat speciaal voor de Nederlandse markt de naam 'Wippy Pindakaas' vervangen zal worden door 'Fosten'. "Wi! Uma Fu Sranan heeft laten zien dat wanneer je toegewijd bent en alle neuzen in één richting wijzen en er daadwerkelijk wordt samengewerkt, het mogelijk is Suriname naar grotere hoogte te tillen bij productie en verwerking", merkt Lieuw- A-Soe op.

Ze stelt verder dat door elkaar te begrijpen, zich onbaatzuchtig op te stellen en de schouders onder het werk te zetten een publiek-privaat partnerschap mogelijk is. Binnenkort zal wekelijks cassavebrood naar Nederland geëxporteerd worden. Assembleelid Jennifer Vreedzaam, die zich inzet voor de ondernemers in Para, is hier blij om. "Het begint lokaal, bij deze kleine ondernemers, om onze voedselzekerheid in Suriname te garanderen." Ze zegt dat wanneer dat doel is bereikt andere landen kunnen worden geholpen daarmee.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina